Varga Mihály váratlan kijelentést tett a magyar gazdaságról

A pénzügyminiszter Brüsszelben beszélt arról, hogy a magyar gazdaság 5 százalékkal haladhatja meg a járvány előtti teljesítményt. Az Erste kedden azt közölte, hogy a korábbi, 3,2 százalékos becslés helyett már csak 2 százalékos GDP-növekedést várnak a magyar gazdaságtól.

A Bizottság rontotta az Európai Unió gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, miközben a magyar gazdaságot továbbra is az uniós növekedési rangsor élmezőnyébe várja – erről beszélt Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) után Brüsszelben.

A pénzügyminiszter szerint a blokkolt uniós források ellenére is 5 százalékkal haladjuk meg a járvány előtti teljesítményt, szemben a 3,5 százalékos uniós átlaggal.

Az Erste ezzel szemben kedden azt közölte, hogy elemzői a korábbi, 3,2 százalékos becslés helyett már csak 2 százalékos GDP-növekedést várnak a magyar gazdaságtól. Ennek oka, hogy a tavalyi utolsó negyedévben elakadt az azt megelőző negyedévben beindult növekedés és lényegében stagnált a gazdasági teljesítmény az előző év azonos időszakához képest. 2025-re viszont már 3,4 százalékos növekedést jósolnak.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei a brüsszeli találkozón áttekintették az uniós gazdasági és költségvetési helyzetet. Ennek kapcsán Varga Mihály kijelentette, hogy a magyar kormány továbbra is elkötelezett a hiány és az adósság csökkentése mellett, ezért a következő években fokozatosan 3 százalék alá csökkentik a költségvetési hiányt.

A pénzügyminiszterek megvitatták a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) félidős értékelését is. A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy december óta folyamatosan érkeznek a korábban blokkolt források Magyarországra: december vége óta már több mint 550 milliárd forintot kaptunk meg ezekből. Magyar részről ezért továbbra is az az álláspont, hogy a helyreállítási tervet minél hamarabb hajtsák végre, hiszen ennek eredeti célja éppen a gyors helyreállítás lett volna.

Forrás:https://www.economx.hu/magyar-gazdasag/varga-mihaly-gazdasag-novekedes-ecofin.786694.html

Részvény: