Varga Mihály reméli, hogy Karácsony Gergely idén már hajlandó lesz befizetni a közterheket

A pénzügyminiszter szerint példátlan, hogy miközben a főváros polgárai és vállalkozásai eleget tesznek az adózási előírásoknak, addig a főpolgármester fittyet hány azokra. Varga Mihály arról is beszélt egy interjúban, hogy idén 5,2 százalék lehet az éves infláció, az államadósság 21 százalékát pedig már a lakosság finanszírozza.

Annak ellenére, hogy Karácsony Gergely felszólította rá, nem tervezi lemondását, de megjegyezte, lemondása sem mentesítené a főpolgármestert a törvények betartásának kötelezettsége alól – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Varga Mihály pénzügyminiszter. Közölte azt is, hogy a szolidaritási hozzájárulást Magyarország leggazdagabb városával, Budapesttel együtt 724 város fizeti, ez az összeg teljes egészében azt a mintegy 1800 települést segíti, amelyek adóereje szerényebb, azaz a kistelepülésekhez kerül. 

Az elv, hogy a gazdagabbak támogassák a szegényeket, találkozik a társadalom igazságérzetével, Karácsony Gergelyével viszont úgy látszik, hogy nem – fogalmazott a tárcavezető.

A pénzügyminiszter felidézte a Kúria, vagyis a magyar igazságszolgáltatás legfelső fórumának határozatát is, mely szerint a főváros részben sem mentesülhet az adófizetés alól. 

Varga Mihály „reményét” fejezte ki, hogy a főpolgármester ezentúl befizeti az általa vezetett önkormányzatot terhelő adókat. Ha nem, „az igazságszolgáltatás egyértelmű döntései mentén követi a kormány a jog előírásait”.

A pénzügyminiszter az interjúban beszélt arról is, hogy

  • mára dominánssá vált a magyar családok vagyonában az állampapír: 2010-ben csupán az államadósság 3 százalékát finanszírozta a magyar lakosság, manapság ez az arány 21 százalék;
  • tavaly januárban 25 százaléknál is magasabb volt az infláció, ami decemberre 5,5 százalékra esett, becsléseik szerint az idén 5,2 százalék lehet az éves infláció, ami „még nem nevezhető alacsonynak, ráadásul veszélyeket is hordoz magában”.
  • idén számottevő reálbér-emelkedés jöhet, ezzel párhuzamosan a kamatok is mérséklődhetnek, mindezek pedig a kiskereskedelmi forgalom felpörgését vetítik előre;
  • a kormány 3,6 százalékos gazdasági növekedést vár. Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/varga-mihaly-budapest-karacsony-gergely-kozterhek-adok.783791.html
Részvény: