Varga Judit: Nem támogathatjuk Ukrajna tagjelöltségét

Az Európa-ügyi miniszterek mai stockholmi informális tanácsülésén vett részt Varga Judit igazságügyi miniszter. A tanácskozáson Ukrajna, Moldova és Georgia uniós csatlakozásának kérdése is szóba került. Ezzel kapcsolatban a tárcavezető Facebook-bejegyzésében kiemelte: Magyarország támogatja mindhárom országot európai integrációs erőfeszítésükben, hozzátéve, hogy az EU-nak nem szabad megfeledkeznie a nyugat-balkáni országokról sem.

Bár elismerjük Ukrajna eddigi erőfeszítéseit a tagjelölti státusz kritériumainak teljesítése kapcsán, van, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül

– fogalmazott Varga Judit, aki kiemelten fontosnak tartja a nemzeti kisebbségek 2015 előtti jogainak visszaállítását.

„A nemzeti kisebbségek védelme alapvető uniós érték és elvárjuk a Bizottságtól, hogy alaposan ellenőrizze Ukrajna megfelelését ezen a területen is. Ukrajna valamennyi törvényében biztosítani kell a nemzeti kisebbségek jogait, különös tekintettel az oktatási törvényre, az államnyelvtörvényre, a nemzeti kisebbségekről szóló törvényre” – tette hozzá.

Az EU egy évvel ezelőtt adta meg Ukrajnának a hivatalos tagjelölti státuszt. A csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez hét feltételt támasztott a háború sújtotta országgal szemben, ezek közé tartozott a nemzeti kisebbségek jogainak védelme is.

Varga megemlítette a Velencei Bizottság véleményét is. A testület a szerdán tette közzé állásfoglalását az ukrán kisebbségvédelemmel kapcsolatban. Mint írták, a nemzeti kisebbségekre vonatkozó jogszabályi keret továbbra sincs összhangban az Ukrajnára nézve is kötelező nemzetközi standardokkal, ezért a Velencei Bizottság a törvény módosítását javasolja.

Ebből következik, hogy mi, magyarok nem támogathatunk előrelépést a tagjelölti státusz felé Ukrajna esetében a nemzeti kisebbségek jogainak garantálása nélkül!

– zárta sorait Varga Judit.

Az Európai Unió 27 tagállama idén decemberben dönthet a Kijevvel való tárgyalások megkezdéséről. Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa szerint Ukrajna Moldovával egyetemben komoly eredményeket ért el az uniós tagság felé vezető úton

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/06/22/varga-judit-ukrajna-tagjeloltseg-eu-kisebbsegi-jogok/

Részvény: