Varga Judit exférje NER-káderként szállt bele páros lábbal a NER-be

Magyar Péter volt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Miniszterelnökség uniós szakdiplomatája, a Diákhitel Központ vezetője, a Magyar Közút és a Volánbusz igazgatósági tagja, az MBH Bank felügyelőbizottsági tagja. A párt egyik prominens politikusának férjeként végignézett pár botrányt, és ha lehet hinni a pletykáknak, politikai utasításra nem vált el már 2021-ben, a választások előtt.

„Egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba, miközben gondolkodás nélkül feláldozzák azokat, akik ellentétben velük, soha nem a saját anyagi érdekeikért, hanem a hazájuk érdekében és a honfitársaikért dolgoztak” – jelentette be lemondását két állami társaságban betöltött pozíciójáról és a részben állami tulajdonú MBH Bank Nyrt-ben viselt felügyelőbizottsági tagságáról Magyar Péter, Varga Judit volt férje.

Posztja alapján úgy tűnik, Magyar Péter szerint a kegyelembotrányban nem azok – Novák Katalin és Varga Judit – viszik el a balhét, akiké az igazi felelősség. Arról nem ír, kik lennének az igazi felelősök,

egyértelműen azonosíthatóan csak Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjét említi.

Rogánnak elvileg és formailag semmi köze a köztársasági elnök által adott kegyelmi döntésekhez. Ugyanakkor mint a párt-állami-kormányzati kommunikációs és propaganda ura egész biztosan fontos szerepet játszik – ha nem a legfontosabb szerepet – azoknak a döntéseknek a meghozatalában, hogyan kezeli a párt-állam-kormány a botrányt. Minimálisan ismerve a rendszer működését megkockáztatható az a kijelentés, hogy Novák és Varga lemondása nem saját döntésük – vagy legalábbis csak saját döntésük – lett volna.

Tudható, hogy a Fidesz ebben a kérdésben is erősen monitorozta a közvéleményt, és minden bizonnyal a közvélemény-kutatási eredmények szerepet játszottak a követendő válságmenedzselési taktika kialakításában.

Magyar egyébként az ügy kirobbanása után egy Facebook-poszt alatti kommentben mondta el először a véleményét. Csütörtökön azt írta: „született egy rossz döntés, valószínűleg többen is hibáztak”. Az nem volt világos, hogy a „több” alatt értendő-e volt felesége, aki a kegyelmi kérvény elbírálásakor az igazságügyi tárcát vezette.

„Egy percig sem” – másfél évtizedig

Magyar Péter posztja alapján a végső törést a kegyelembotrány miatti lemondások hozták el benne, de tulajdonképpen már jó ideje érlelődik benne valami. „Sokáig hittem egy ideában, a nemzeti, szuverén, polgári Magyarországban és sok évig próbáltam a magam szerény eszközeivel hozzájárulni ahhoz, hogy ez megvalósuljon. De az utóbbi évek során szép lassan és ma végképp rá kellett jönnöm, hogy mindez valóban csak egy politikai termék, egy cukormáz, ami csupán két célt szolgál, a hatalomgyár működésének elfedését és az irdatlan mértékű vagyonok megszerzését.”

Magyar Péter meglehetős (ál)naivitásról tesz tanúbizonyságot.

Mint a maga jogán is fontos NER-káder, mint a Fidesz egyik legprominensebb politikusának házastársa minimum meglepő, ha tényleg csak az elmúlt években derengett fel neki, hogy a „nemzeti, szuverén, polgári” Magyarország csak politikai termék.

Magyar Péter saját karrierjéről az alábbiakat mondta, amikor 2023 tavaszán arról kérdezték, mi teszi alkalmassá, hogy az állami Volánbusz igazgatóságában dolgozzon: „mintegy nyolc évig foglalkoztam közlekedési szakpolitikával a magyar kormány uniós nagykövetségén (Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete). Először 2011-től a magyar uniós elnökség alatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési szakdiplomatájaként, majd a Külügyminisztérium és végül a Miniszterelnökség diplomatájaként tartozott hozzám többek között az uniós, és ezáltal a hazai közlekedési szakpolitikai jogalkotás követése, illetve a kapcsolódó magyar kormányzati álláspont képviselete. Ezenkívül, mintegy nyolc hónapja a Magyar Közút Zrt. igazgatóságának a tagja vagyok”.

Magyar Péter 2019-ben, az önkormányzati választás előtt Balatonhenyén jelöltette magát polgármesternek, azon a településen, ahol a pár korábban nyaralót is vett.

Magyar 2018-tól a Diákhitel Központ vezérigazgatója volt, posztjáról 2022 februárjában saját kezdeményezésére távozott.

Botrányok belülről

Magyar Péter Varga Judit férjeként látott pár kisebb botrányt belülről, szóval minden bizonnyal van róla személyes tapasztalata, hogy működik a párt-állam-kormány botránymenedzselési üzemmódban.

2021-ben a házaspár a XII. kerületben vásárolt összesen kétszázmillió forintért ingatlanokat. Az igazságügyi tárca tájékoztatásában akkor azt állt, hogy Vargáék „öt különböző helyrajzi számon feltüntetett, a valóságban egy társasházban lévő két lakást vettek, a későbbi egybenyitás szándékával”. A Blikk akkor azt írta, hogy Vargáék a vételárból mindössze nyolcmillió forintot fizettek ki, a fennmaradó 192 millió forintot bankhitelből fedezték.

Az ingatlanvásárlás azonban nem volt benne Varga 2020 januári vagyonnyilatkozatában – a minisztérium ezt akkor azzal magyarázta, hogy „a bank a szükséges hitelbírálatot és a hitelszerződések megkötését követően 2020. február 19-én utalta át az eladónak a fennmaradó vételárrészletet és ezután az addig ügyvédi letétben lévő tulajdonjog-bejegyzési nyilatkozat beadásra került az illetékes Földhivatalhoz”, a tulajdonjogot pedig – a jogszabályoknak megfelelően – utólag, az adásvétel napjára visszamenően jegyezték be.

Varga Juditról 2021-ben derült ki, hogy férjével családi otthonteremtési kedvezményt kaptak még 2017-ben a balatonhenyei házukra. Az épület azonban a csok szabályai szerint nem lehet sem nyaraló, vagy olyan ingatlan amiben nem életvitelszerűen lakik a kedvezményezett és családja, legalább tíz évig.

Vargáék azt állították, lakóházról van szó, és azért nem költöztek be, amint eredetileg tervezték, mert közben ő is és férje is munkát kaptak Budapesten (ahol ugyebár egy 200 milliós ingatlant is vásároltak). Varga az ügy napvilágra kerülésekor azt mondta, ötéves moratóriumot kértek a beköltözésre. A miniszter 2023 elején visszafizette a felvett csokot.

A házzal kapcsolatban a közösségi médiában amúgy aktív Magyar Péter az Instagramon búslakodott: „Ma elbúcsúztam Balatonhenyétől és a házunktól, amibe anno a teljes lelkemet és szívemet beleépítettem, és ahova mostantól csak vendégként járhatok.”

Válás vezényszóra

Ami azt illeti, mennyire ki vannak téve a NER káderei és politikusai a kommunikációs gépezet utasításainak, Magyar 2023 márciusában jelentette be, hogy elválnak – a Facebookon, egy előbb nyilvános, majd privátra állított posztban. Válásukról már 2021-ben felröppentek pletykák, akkor az igazságügyi miniszter hevesen cáfolta a cikk állítását, és azt mondta: családjuk ellen „összehangolt támadást” indított a sajtó.

Miután bejelentették válásukat, a Blikk kormányközeli információkra hivatkozva azt írta: valójában már 2021-ben válni akartak, de „politikai körökből” jelezték Vargának, hogy szerencsétlen volna ennek bejelentése a választások előtt.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240211_Varga_Judit_exferje_NERkaderkent_szallt_bele_paros_labbal_a_NERbe

Részvény: