Váratlanul lemondott a moldovai kormány

Moldova Ukrajnával együtt tavaly júniusban kapta meg az Európai Unió tagjelölt státuszát, de a kormányra folyamatosan erős nyomást helyeztek az oroszok.

Bejelentette saját maga és kormánya lemondását pénteken Natalia Gavrilita miniszterelnök – írja a Politico. Az Ukrajnával határos ország Európa egyik legszegényebb országa, ráadásul súlyos gazdasági gondokkal küzd:

35%-os az infláció, a lakosság döntő többsége megélhetési válságba süllyedt. Gyakoriak az áramszünetek, mert Moldova importálja az energiát, de egyre kevésbé tud fizetni érte. A helyzet miatt nemrég utcai tüntetések is voltak.

Moldova energiahelyzete is tragikus, mert hagyományosan Oroszországból és Ukrajnából szerzi az energiát. A Gazprom hatszorosára emelte a gázárat, az orosz hadsereg pedig szétlőtte Ukrajna elektromos hálózatát, ezért Kijev leállította az exportot.

Moldova külügyminisztere nemrég azt nyilatkozta, hogy egymilliárd euróba kerül a fűtési szezon energiaszámlája, ennek egyharmadát az EU-tagállamok egy része átvállalta. A kritikus helyzetet kihasználják az orosz kisebbség képviselői, akik a Nyugat-barát kormányzatot okolják a válságért: szerintük Moldovának Brüsszel helyett inkább Moszkvához kellene fordulnia.

Gavrilita 2021 augusztusában lépett hivatalba, miután pártja, a Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) többséget szerzett a parlamenti választásokon. Moldova egyébként Ukrajnával együtt tavaly júniusban kapta meg az Európai Unió tagjelölt státuszát, de a kormányra folyamatosan erős nyomás nehezedett Oroszország részéről, amely igyekezett aláásni azt.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230210_Lemondott_a_moldovai_kormany

Részvény: