Van olyan egyházi iskola, ahol 42%-kal emelkedtek egyes tanári fizetések

Egy iskolaigazgató pedig arról tájékoztatta a tanárokat, hogy pluszfeladatokért lesz még emelés később, csak most ezt nem volt idő kiszámolni.

Ahogy arról kedden beszámoltunk, megkapták a pedagógusok az emelt fizetésekről szóló bérpapírokat. Az eddig ismert számok alapján a kép nagyon vegyes, van, aki megkapta az ígért 32%-os emelést, olyan is akad, aki csak néhány százalékkal keres mostantól többet, de arra is van példa, hogy valaki az ígért átlagnál magasabb, 42%-os emelést kapott.

Lapunkhoz eljutott egy olyan levél, amelyben egy iskola igazgatója arról tájékoztatja a tanárokat, hogy a mostani emelés alapja a novemberi alapbér, amit a gyakornok esetében 32 %-kal, Ped I. kategóriában 31,2 %-kal, Ped.II. esetében 29%-kal, Mester tanárnál 21,1 %-kal emeltek. Aki viszont valamilyen plusz feladatot lát el az osztályfőnöki tevékenységén kívül, például honlapkezelés, azok egyéb jogcímen még fognak kapni emelést – ígéri az igazgató.

Ennek szabályozása kidolgozás alatt van, az idő rövidsége miatt ezt most nem tudták megcsinálni, de folyamatban van.

– olvasható a hvg.hu birtokába jutott tájékoztatásban.

„Egy vidéki egyházi gimnáziumban tanítok természettudományos tárgyakat, kb. 20 év elismert munkaviszonyom van, Ped.II. fokozatban. Decemberhez képest 42%-kal emelkedik a bérem januártól. Ennek számottevő részét a fenntartó teszi hozzá” – írja egy olvasónk.

Egy másik, szintén egyházi fenntartású iskola pedagógusa azonban nem ennyire elégedett. Mint lapunknak küldött levelében írja, 25 éve van a pályán, ebből több mint 5 éve Pedagógus II. fokozatban. „Az alapbérem 130 ezer forinttal haladta meg a kormány által előírt 555 000 forintot. Vicc az egész, 130 ezer forintot ér 25 évnyi munkaviszony. Természetesen a 32%-ot nem éri el az emelés összege. Jól kiszúrtak velünk. Amivel több lesz a fizetés, azt beletankolom az autóba, ugyanis napi 44 km-t utazom a munkahelyemre és vissza. Ilyen üzemanyagárak mellett a kilométerenkénti 30 forint is nevetségesen kevés” – írja.

Többen arról számoltak be lapunknak, hogy csak annyi emelést kaptak, amivel elérik a kategóriájuk alsó bérhatárát. Van olyan is, aki annyira örült az emelésnek, hogy

el se hitte, amit a papíron lát.

„1999 óta vagyok a pályán, 2019-ben kerültem Ped II fokozatba. Egyetemet végeztem, matematikát tanítok. 2023. novemberében 468 930 forint volt a bruttó fizetésem – ez nettó 311 ezer forintot jelentett körülbelül. 2024. január 29-én arról tájékoztattak, hogy a havi illetményem 604 900 Ft-ra nő; a mesterfokozat miatt 12 098 Ft; a matek után további 24 680 Ft jár, így a teljes bruttóm 641 678 Ft lesz. Ez a számításaim szerint 36,8%-os emelkedés. Egyelőre nehezen hiszem” – fogalmazott egy másik olvasónk.

Egy óvodapedagógus is elárulta lapunknak, hogy hány százalékkal nőtt a fizetése, mint írta, neki megvan az ígért 32,2%-os arány, amit az intézményben mindenki megkapott.

Többen azonban továbbra is elkeseredettek, vannak, akik nyugdíj előtt csak pár százalékos emelést kaptak.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240131_Van_olyan_egyhazi_iskola_ahol_42al_emelkedtek_egyes_tanari_fizetesek

Részvény: