Válságstábot hívtak össze Franciaországban egy elképesztő méretű kibertámadás miatt

Bár a kormányzati szervek rendszereit ért támadásokat több oroszbarát hackercsoport is magára vállalta, egyelőre nem biztos, hogy valóban oroszok állnak mögötte.

Több francia kormányszervet is “példátlan intenzitású” kibertámadás ért, amelyet oroszbarát hackerek vállaltak magukra – értesült hétfő este az AFP francia hírügynökség.

A támadássorozatot több hackercsoport is magára vállalta a Telegram közösségi oldalon, köztük volt az Oroszországot és az iszlamizmust támogató Anonymous Sudan.

A hackerek szerint “a masszív kibertámadás” a gazdasági, a kulturális és az energetikai átállásért felelős minisztériumokat, valamint a miniszterelnöki hivatalt és a francia polgári légiközlekedési hatóságot érintették.

A támadások ugyanakkor “egyelőre nem tulajdoníthatók az oroszoknak” – mondta egy biztonsági forrás az AFP-nek. Egy másik biztonsági forrás szerint az Anonymous Sudan állítása azonban “hiteles”.

Tegnap este óta számos kormányzati szerv kibertámadások célpontja lett, amelyek példátlan intenzitásúak

 – erősítette meg a francia miniszterelnöki hivatal, amely “válságstábot állított fel ellenintézkedések meghozatalára”. A tájékoztatás szerint számos minisztériumi szerv érintett, köztük a munkaügyi tárca is.

“A támadások hatása jelenleg a legtöbb szervnél korlátozott, és már helyreállt a a kormányzati honlapokhoz való hozzáférés” – hangsúlyozta a miniszterelnöki hivatal.

“A nyári párizsi olimpiai játékok előtt a június 9-i európai parlamenti választások jelentős célpontjai lesznek a külföldi manipulációnak” – figyelmeztetett szerdán Stéphane Bouillon nemzetvédelmi és biztonsági főigazgató.

A miniszterelnöknek alárendelt főigazgató március 29-re találkozóra hívta az európai parlamenti választásokon induló valamennyi francia politikai pártot, hogy tájékoztassa őket a hibrid fenyegetésekről, és megvitassa velük a “kibertámadásoknak, az információk manipulálásának és a választásokba történő külföldi beavatkozásoknak a veszélyeit”.

Sébastien Lecornu védelmi miniszter az AFP birtokába jutott egyik belső feljegyzés szerint február 20-án szorgalmazta a “szabotázsok és kibertámadások” orosz fenyegetéseivel szemben a biztonsági intézkedések megerősítését, amelyek elsősorban a védelmi tárcát érintik.

Forrás:https://hvg.hu/tudomany/20240312_valsagstabot-hivtak-ossze-franciaorszagban-egy-elkepeszto-meretu-kibertamadas-miatt

Részvény: