Válaszlépést tett az orosz-kínai hadgyakorlatra Washington

Az Egyesült Államok több hadihajót és egy megfigyelő repülőt vezényelt Alaszka partjaihoz, ahol az elmúlt napokban az orosz és a kínai haditengerészet közös hadgyakorlatot tartott – közölte az amerikai haderő.

Az amerikai hadsereg északi parancsnoksága (NORTHCOM) hétfőn erősítette meg az Egyesült Államok legészakibb tagállama partjainál tett válaszlépést. A közlés szerint az északi parancsnoksághoz tartozó térségben légi és tengeri egységek hajtottak végre műveletet annak érdekében, hogy biztosítsák az Egyesült Államok és Kanada biztonságát.

A múlt héten legkevesebb 11 orosz és kínai hadihajó vett részt a közös őrjáratban és gyakorlatban, amelynek során megközelítették az Aleut-szigeteket és Alaszka partjait, de mindvégig nemzetközi vizeken hajóztak.

Az amerikai haderő négy rombolót és egy P-8 Poseidon tengeri járőrrepülőt küldött a térségbe.

Alaszka két republikánus szenátora, Lisa Murkowski és Dan Sullivan még szombaton közleményt adott ki. Ebben közölték, hogy szoros kapcsolatban voltak már a múlt héten is az északi parancsnoksággal, amelytől bizalmas információként részletes tájékoztatást kaptak. Dan Sullivan emlékeztetett, hogy hasonló incidensre már tavaly is volt példa.

Washingtonban a kínai nagykövetség szóvivője közölte, hogy a kínai-orosz katonai együttműködési program keretében előzetes tervek szerint hajtották végre a tengerészeti egységek közös őrjáratát a Csendes-óceán nyugati és északi medencéjében. Az illetékes hozzátette, hogy annak nem volt célpontja egyetlen harmadik fél sem, mert nincsen köze a jelenlegi nemzetközi és regionális helyzethez.

Amerikai szakértők szerint ugyanakkor a két ország lépése súlyosan provokatív, tekintve, hogy az Egyesült Államoknak az ukrajnai háború miatt Oroszországgal vannak súlyos nézeteltérései, míg Kínával Tajvan miatt alakult ki feszültség az elmúlt egy évben.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/08/08/orosz-kinai-hadgyakorlat-washington-valaszlepes/

Részvény: