Üzenet Ferenc pápának: „a II. világháborúban sem ajánlgattak béketárgyalásokat Hitlerrel”

Visszautasította Ukrajna vatikánvárosi nagykövetsége vasárnap Ferenc pápa Kijevnek szánt javaslatát a béketárgyalásokról, írja az MTI.

„A következetesség nagyon fontos. Amikor harmadik világháborúról beszélünk, amely éppen most zajlik, tanulnunk kell a második világháborúból” – áll a diplomáciai képviselet közösségi médiában közzétett üzenetében, melyben aláhúzzák, „ha véget akarunk vetni a háborúnak, mindent meg kell tenni azért, hogy levágjuk a sárkányt”, illetve emlékeztettek, hogy a II. világháború idején sem volt opció, hogy béketárgyalások kezdődjenek Hitlerrle.

Ferenc pápa a múlt hónapban adott  interjút egy svájci televíziónak, melynek átirata és részleges videofelvétele szombaton került a Reuters hírügynökséghez. Itt úgy fogalmazott a katolikus egyház feje, hogy

az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal.

Ez volt az első alkalom, hogy az ukrajnai háború kapcsán a pápa a „fehér zászló” és a „vereséget szenved” kifejezéseket használta, bár a múltban is hangoztatta a tárgyalások szükségességét. A pápa szavainak nyilvánosságra kerülését követően Matteo Bruni szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy az egyházfő nem megadásról, hanem tárgyalásról beszélt, kifejezései szimbolikusak voltak csupán.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/03/10/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-43/#uzenet-ferenc-papanak-a-ii-vilaghaboruban-sem-ajanlgattak-beketargyalasokat-hitlerrel

Részvény: