Uniós pénzből kompenzálná a gazdákat a kormány az ukrán kukoricabehozatal miatti veszteségeikért

Sürgősségi támogatást ad a gabona- és olajnövény-ágazat szereplőinek a magyar kormány, de nem saját ötletre és pénzből, hanem az Európai Bizottság döntése nyomán és uniós forrásból.

Az Ukrajnából származó kukorica megnövekedett behozatala miatt a hazai termelőket gazdasági veszteség érte az árak csökkenése és a plusz tárolási szükségletek miatt – állapítja meg egy friss agrárminiszteri rendelettervezet, amely ennek a veszteségnek a kompenzációját célozza.

A kormány honlapján közzétett javaslatból kiderül az is, hogy a “sürgősségi támogatás” nem a magyar kormány saját ötlete, és főleg nem hazai költségvetési forrásból nyújtanák a kompenzációt, hanem az Európai Bizottság június 30-án elfogadott végrehajtási rendelete alapján és európai uniós forrásból.

Ilyen támogatást nemcsak a 77174 magyar kukoricatermesztő egy része kaphat, hanem a bulgáriai, a lengyelországi, a romániai és a szlovákiai gabona- és olajnövény-ágazat szereplői is. A rendelet hatásvizsgálati lapja szerint Magyarországon 15,93 millió euró osztható szét.
A kukoricatermelőknek támogatási igényt kell benyújtaniuk – ennek részleteit írja le a rendelet-tervezet.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230816_Unios_penzbol_kompenzalna_a_gazdakat_a_kormany_az_ukran_kukoricabehozatal_miatti_vesztesegeikert

Részvény: