Ultimátumot adott az ENSZ-nek Oroszország

Három hónapja van az ENSZ-nek, hogy kézzelfogható eredményeket mutasson fel, és megmentse a tavaly júliusban kötött gabonaegyezményt – közölte szerdán Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az MTI szerint.

„Az Oroszország és az ENSZ közötti megállapodás rögzíti, hogy az egyezmény három évig van érvényben, és ha a felek valamelyike fel akarja mondani, akkor azt három hónappal korábban jeleznie kell” – nyilatkozta a Szputnyik rádiónak, hozzátéve, hogy Oroszország most jelezte ezt a szándékot.

Ennek megfelelően az ENSZ-nek még mindig van három hónapja, hogy kézzelfogható eredményeket érjen el

– folytatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótitkára. Szerinte ha vannak „konkrét eredmények”, Oroszország „vissza fog térni a kérdés megvitatásához”.

Oroszország már jóval korábban azzal fenyegetett, hogy nem hosszabbítja meg a tavaly júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött gabonaegyezményt, amely hétfőn járt le. A megállapodás lehetővé tette, hogy Ukrajna gabonát exportáljon a Fekete-tengeren keresztül, cserébe pedig az ígérték Oroszországnak, hogy a szankciók ellenére élelmiszert és műtrágyát szállíthat a nemzetközi piacra. Moszkva állítja, ez utóbbi feltétel nem teljesült.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/07/19/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-julius-19/#ultimatumot-adott-az-ensz-nek-oroszorszag

Részvény: