Ukrán hírszerzés: az orosz ortodox egyház újabb hadifoglyokat adhat át a magyar kormánynak

10-15 kárpátaljai magyar katona átadásáról augusztus elején egyeztethetnek majd az oroszok az akkor Moszkvában járó magyar kormánydelegációval.

„Magyarország az orosz ortodox egyház közvetítésével ukrán hadifoglyok egy újabb csoportjának átvételét tervezi. Mint legutóbb, ez is az ukrán fél részvétele és beleegyezése nélkül történik” – írja az ukrán hírszerzés köreiből származó információkra hivatkozva az RBK – Ukrajna.

A lap értesülései alapján az ortodoxok a magyar kormányküldöttség augusztus 8 és 11 közé eső moszkvai látogatásakor szeretnék nyélbe ütni az „üzletet”. A lap informátora úgy tudja, hogy a magyaroknak nincs konkrét listájuk a kiváltandó személyekről, mindössze annyi a kikötésük, hogy a hadifoglyok magyar etnikumúak legyenek és tudjanak is magyarul.

Nem ez lenne az első eset, hogy ilyesmi történik, hiszen az orosz ortodox egyház még június 8-án bejelentette, hogy több ukrán hadifoglyot is átadott Magyarországnak, ám a pontos számukat nem határozta meg. Ezt követően érkezett Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes közleménye, aki 11 ukrán állampolgár átvételéről adott ki tájékoztatást. Majd később némi huzavona után, a 11 katonából öt visszatért Ukrajnába.

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket küldtünk Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, amennyiben válaszol, frissítjük cikkünket.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230713_haboru_hadifoglyok_magyar_kormany_Moszkva_kormanydelegacio_ortodoxok

Részvény: