Ukrán hadifoglyok Magyarországon

Magyarország blokkolja az ukrán hatóságok hozzáférését 11 volt hadifogolyhoz, akiket Oroszország az ukrán kormány vagy a nemzetközi emberi jogi szervezetek tudta nélkül adott át neki. A magyar hatóságok biztosítékai az ukrán védelmezők állítólagos szabad státusáról Magyarországon nem felelnek meg a valóságnak.

Az Orosz Ortodox Egyház június 8-án jelentette be, hogy “kárpátaljai származású” ukrán hadifoglyok egy csoportját átadta Magyarországnak. Ezt Magyarország miniszterelnök-helyettese is megerősítette.

Az ukrán külügyminisztérium közölte: Kijev nem kapott tájékoztatást a Magyarország és az Orosz Föderáció között az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátásával kapcsolatos tárgyalásokról. Ukrajnának a múlt héten sikerült megállapítania állampolgárai tartózkodási helyét. Ám az adatokat nem hivatalos tárgyalások eredményeként szerezték be.

Az Oroszország által Magyarországnak átadott ukrán hadifoglyok fogvatartási körülményeiről semmit nem tudni. A rokonaikkal találkozhattak, de csak rövid ideig és nem a fogvatartási helyeken. Ivan Angelin, a különleges körülmények között eltűnt személyekért felelős biztos tanácsadója mesélt erről. “A rokonokkal való találkozások a következők szerint zajlanak. Jönnek – Magyarország területére, letelepednek valamilyen szállodában, szállóban, majd felveszik és elviszik valahova, és oda hozzák a fiúkat is. Vagyis a hozzátartozók nem keresik fel a fogvatartási helyeket, hanem behozzák őket, és szó szerint beszélnek egy órát, maximum kettőt” – mondta Angelin. Ráadásul a hozzátartozóknak nem árulnak el semmit az ukránok hazatérésének kilátásairól. Ezeknek a foglyoknak a vezeték- és nevéről nem a hivatalos tárgyalások eredményeként jutottak információhoz – ezek operatív információk voltak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig kijelentette, hogy Budapest, ahol 11 ukrán hadifogolyt tartanak fogva, “nem vett részt” az Oroszországból való kiszállításban.

Ezt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén (ETT) június 19-én, hétfőn mondott beszédében mondta – írja az Index. Szijjártó szerint az ukránok Budapestre költöztetésére “egyházi és vallási szervezetek közötti megbeszéléseket követően került sor, amelyekben a magyar állam nem vett részt”.

Szijjártó jó hírnek nevezte, hogy az ukrán katonák “szabadlábon vannak”. Az ukrán külügyminisztérium előző nap közölte, hogy nem tudnak velük közvetlen kapcsolatba kerülni, és “valójában elszigetelten vannak”. “Ezek az emberek szabadon mozoghatnak Magyarországon, szabadon csinálhatnak, amit akarnak. És ha kapcsolatba akarnak lépni az ukrán hatóságokkal, akkor ezt megtehetik, ezt garantálni tudom” – mondja Szijjártó.

Magyarországnak meg kell magyaráznia azt a helyzetet, amely miatt korábban az Orosz Föderációban fogva tartott ukrán hadifoglyok kerültek a területére. Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi és biztonságpolitikai vezető sajtótitkára ezt az ukrán külügyminisztérium azon közleményére reagálva mondta, amely szerint Magyarország 11 ukrán hadifoglyot tart fogva, amelyeket elvittek az Orosz Föderációból, és nem engedi, hogy ukrán diplomaták meglátogassák őket.

Emlékeztetett arra is, hogy Oroszországnak eleget kell tennie a nemzetközi humanitárius jogból fakadó kötelezettségeinek, és a genfi ​​egyezményeknek megfelelően minden körülmények között biztosítania kell a hadifoglyokkal való emberséges bánásmódot, és nem veszélyeztetheti életüket.

“Ami Magyarországot illeti, a hatóságoknak ismertetniük kell a részleteket és az Oroszország által hadifogolyként fogva tartott ukrán állampolgárok szabadon bocsátásában való részvételüket, valamint Magyarország és az ukrán hatóságokkal folytatott kommunikációját ebben a kérdésben” – mondta Stano.

Fel kell szólítani Magyarországot, hogy hárítson el minden akadályt volt hadifoglyoknak hazatérése elől, és adjon hivatalos magyarázatot a helyzetre.

Az ukrán állampolgárok indokolatlan, elszigetelten történő fogva tartása a nemzetközi jog, így különösen az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezmény Magyarország általi megsértésének minősíthető. Budapest tettei megkérdőjelezik az ukránok Magyarországra toloncolásának deklarált humanitárius indítékait. Dmitrij Kuleba, az ukrán külügyminisztérium vezetője úgy véli, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök érdekében 11 ukrán hadifoglyot vittek Magyarországra Oroszországból.

Kuleba szerint “egy egyszerű cél volt: Orbán Viktornak meg kellett mutatnia a magyarországi magyaroknak és azon túl is, hogy ő az egyetlen védőjük. Ezt az egész műveletet egy személy politikai érdekei alapján hajtották végre.” Megjegyezte: az ukrán katonák “egy lényegében titkos akció eredményeként kerültek Magyarország területére, amelyet hivatalosan a Máltai Lovagrend, magyarországi képviseletük és az orosz ortodox egyház valósított meg”. És hozzátette, hogy adatai szerint nem hivatalosan más párt is érintett ebben az “akcióban”, és nem csak Magyarországról.

A Kreml és az orosz ortodox egyház PR-akcióiban való részvétel nem ad tekintélyt a hivatalos Budapestnek, ellenkezőleg, ronthatja Magyarország hírnevét a nemzetközi közösség felelős tagjaként. Az ilyen elvtelen “flörtölést” egy terrorista állammal az Európai Bizottságnak megfelelően meg kellene vizsgálnia, és szigorúan meg kell büntetnie – mert Magyarország érdekelt harmadik fél lett ebben a háborúban.

Részvény: