Ukrajnának kell adni a zárolt orosz vagyont a brit miniszterelnök szerint

Első lépésként a befagyasztott orosz vagyonok kamatait kell Ukrajnának folyósítani – javasolja Rishi Sunak.

A hét vezető ipari hatalomnak (G7) meg kell találnia a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni – írta a The Sunday Times brit lapban megjelent cikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök.

A konzervatív párti kormányfő szerint első lépésként a befagyasztott orosz vagyonok kamatait kell Ukrajnának folyósítani, majd a lefoglalt eszközállományt is oda kell adni Kijevnek. Azt írta:

Az eddigi szankciók 400 milliárd dollár pénzügyi forrástól fosztották meg Oroszországot; ebből további négy évig lehetne  finanszírozni az ukrajnai orosz hadműveleteket.”

A G7-országok által a háború kezdetének második évfordulója alkalmából előző nap kiadott közös közlemény visszafogottabb szóhasználattal említi az orosz vagyoneszközök felhasználásának lehetőségét.

Eszerint a G7-csoport tagjai a területükön lefoglalt orosz állami vagyoneszközöket mindaddig zár alatt tartják, amíg Oroszország nem téríti meg az Ukrajnának okozott károkat. Ami utóbbiak nagyságát illeti,

a Világbank 486 milliárd dollárra taksálja az Ukrajnának okozott háborús károkat.

A brit kormányfő szerint ugyanakkor „nagyobb bátorságot kell tanúsítani” a zárolt orosz vagyonok kisajátításának ügyében. Rishi Sunak úgy véli, bátrabbnak kell lenni a hadiipari termelés felfuttatásában is.

A G7-országok együttes hazai összterméke (GDP) huszonötször, összesített védelmi költségvetésük tizenötször nagyobb Oroszországénál, és „ideje, hogy ennek az erőnek gyakorlati jelentőséget adjunk” – hangsúlyozza írásában a brit miniszterelnök.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240225_A_brit_miniszterelnok_szerint_Ukrajnanak_kell_adni_a_zarolt_orosz_vagyoneszkozoket

Részvény: