Ukrajnából menekített ortodox ikonokat állítottak ki a Louvre-ban

A műkincseket Lengyelországon és Németországon keresztül, katonai kísérettel szállították Franciaországba.

A párizsi Louvre múzeum „A szentkép eredete” című új kiállításán a háború sújtotta Ukrajnából kimenekített 16 műből mutatnak be ötöt: négy 6-7. századi egyiptomi eredetű ikont, és egy másikat a 13. század végéről vagy a 14. század elejéről, Konstantinápolyból – számolt be róla a Deutsche Welle.

Tizenegy másik mű, „a legemblematikusabb és legérzékenyebb” ukrán gyűjteményből származó alkotás a Louvre-ban lesz elhelyezve, „amíg a helyzet nem javul”.

A Louvre egy ukrán tudósokból és a terület neves szakembereiből álló nemzetközi bizottságot is létrehozott, hogy alaposan tanulmányozza a múzeumba szállított műveket.

A műkincseket május 10-én Lengyelországon és Németországon keresztül katonai kísérettel és az ALIPH (International Alliance for the Protection of Heritage in Conflict Areas – Nemzetközi Szövetség a Konfliktus Sújtotta Területek Örökségének Védelmére) segítségével szállították Franciaországba.

Az ikonok ortodox szentek portréi, elsősorban kelet-európai templomokban találhatók. A legrégebbi fennmaradt példányok a 6-7. századból származnak, és a művészettörténet fontos mérföldköveinek tekintik őket.

„A háború kezdete óta, más múzeumokhoz hasonlóan, minket is foglalkoztat, hogy miként tudjuk támogatni ukrán kollégáinkat. Ősszel, szembesülve a konfliktus intenzitásával, úgy döntöttünk, hogy végrehajtjuk ezt a mentést” – mondta Laurence des Cars, a Louvre elnöke az AFP hírügynökségnek. „A szomorúság és a pusztulás tengerében ez nem sok, de egy szimbólum” – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a Louvre-t különösen aggasztja a lopás és az illegális kereskedelem kockázata, amely a műtárgyakat és ereklyéket érte volna, ha Ukrajnában maradnak.

A Herszoni Művészeti Múzeum gyűjteményének nagyjából 80 százalékát, 10 ezer műtárgyat loptak el orosz katonák, mielőtt tavaly ősszel az ukrán hadsereg felszabadította a várost.

Forrás:https://hvg.hu/kultura/20230615_Ukrajnabol_menekitett_ortodox_ikonokat_allitottak_ki_a_Louvreban

Részvény: