Ukrajnából kap konkurenst a Magyar Posta

Az ukrán Nova Post megnyitotta első magyarországi fiókját Budapesten és elindította futárszolgálatát. Fő célcsoportjuk az ukrán ügyfelek, köztük a menekültek.

Az egyik legnagyobb ukrán cég, a Nova Post megnyitotta első magyarországi fiókját Budapesten, és elindította saját futárszolgálatát Magyarországon. A Nova Post a háború ellenére is aktívan terjeszkedik, Magyarország már a tizedik európai ország, ahol piacra lépnek – írja a Forbes.

Pajda Marianna, a Nova Post Magyarország ügyvezetője kiemelte, hogy a GFK adatai szerint az utóbbi egy évben 40 százalékkal nőtt az e-kereskedelmi forgalom Ukrajnában. Ez a magyar vállalkozók számára is érdekessé teheti az országot, ráadásul helyben a Nova Postnak van a legkiterjedtebb logisztikai hálózata.

Első lépésként Budapesten a Teréz körúti fiók áll majd az ügyfelek rendelkezésére, de a forgalomtól függően később újabb fiókok is nyílnak majd, és akár – Ukrajnához és Lengyelországhoz hasonlóan – szortírozó központot is telepíthetnek Magyarországra.

Budapesten belül maga a Nova Post szállít majd, míg partnere az Express One az országos szállításban vesz részt. Ukrajnába történő szállításhoz az ügyfél címén is felveszi a csomagokat. A futárt a NovaPost.com weboldalon vagy a Nova Post magyarul is elérhető mobilalkalmazáson keresztül lehet hívni.

Pajda Marianna kiemelte: fő célcsoportjuk az ukrán ügyfelek – nemcsak a háború miatt az utóbbi lassan két évben ide menekültek, hanem a korábban Magyarországra érkezett ukrán állampolgárok is. (Az Európai Tanács adatai szerint Magyarországon több mint 32 ezer ukrán menekült tartózkodik és kért ideiglenes védelmet.)

A Nova Post ügyfeleinek 90 százaléka ukrán, de természetesen a magyar egyéni és üzleti klienseket is várják.

Az árazásról elmondta: levelet, dokumentumokat 6000 forintért, csomagot (két kilogramm súlyig) 7000 forintért szállítanak Magyarországról Ukrajnába (tíz kilóig 9000 forint, harminc kilóig 15000 forint a díj), de időről időre lesznek akciók.

A Nova Post cégcsoport 42 ezer munkavállalóval Ukrajna első húsz legnagyobb munkaadója között szerepel; postai, szállítási szolgáltatásokkal 22 éve foglalkozik. A cégcsoporthoz tartozik a Nova Post Ukraine mellett, a pénzügyi szolgáltató Nova Pay, a nemzetközi szolgáltatásokat összefogó Nova Global, valamint az európai terjeszkedésért felelő Nova Post Europe is. Ez utóbbi célja, hogy 2025 végéig 30 országban legyenek jelen 200 fiókkal.

A cégcsoporthoz tartozik a 2021-ben nemzetközi csomagszállításra létrehozott SuperNova légitársaság, amely idén Riga és a lengyelországi Rzeszów közötti heti teherjáratot is indított. Az orosz-ukrán háború kezdete óta aktívan részt vesznek a humanitárius segítségnyújtásban: saját költségükön több mint 600 ezer csomagot szállítottak a háború sújtotta területekre.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20231111_Ukrajna_vallalkozas_Nova_Post_posta_futarszolgalat_terjeszkedes_logisztika_Europai_Unio_menekultek_ugyfelek

Részvény: