Ukrajna európai integrációja: hogyan a lövészárokban és a tűz alatt ment végbe Ukrajna teljes integrációja az európai társadalomba

         Egy évvel ezelőtt Ukrajna EU-tagságot kért, és megkapta a tagjelölti státuszt. Ukrajna mindig is Európa volt, és megvédi jogát az orosz invázió elleni harcban, hogy Európa legyen. Semmilyen más nép nem hozott nagyobb áldozatot az egyesült Európa zászlajáért, mint az ukránok a Majdánon. Ukrajna úgy védi Európát, hogy visszatartja az orosz terjeszkedést a földjén – az EU megérti ezt, ezért aktívan segít a terrorállam elleni harcban.

         Ehhez a teljes körű háború során fontos döntéseket hozott Kijev az ukrajnai orosz invázió kezdetén – 2022. február 28-án. Vlagyimir Zelenszkij aláírta Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét. Az eredményt nem lehetett gyorsan várni, mert ez egy fontos és hosszú folyamat. Brüsszel azonban folyamatosan adott jeleket, hogy Ukrajna már a csatlakozás célegyenesében van.

         A június 23-i brüsszeli csúcstalálkozón az Európai Tanács úgy határozott, hogy Ukrajnának az Európai Unió tagjelölt státuszát adja. Ezt az Európai Tanács elnöke, Charles Michel személyesen jelentette be. Vlagyimir Zelenszkij elnök ekkor videóüzenetet rögzített Ukrajna EU-tagjelölti státuszának megadásáról, amelyben hangsúlyozta az ukránok számára ennek a döntésnek fontosságát, amelynek jogáért az ukránok sok erőfeszítést tettek, és ami a legfontosabb, életüket adták a méltóság forradalmáért 2013-2014 évben.

         „Most kaptuk meg a jelölést. Így van… 120 napot és 30 évet vártunk, aztán legyőzzük az ellenséget és pihenünk. Vagy talán előbb újjáépítjük Ukrajnát, aztán megpihenünk. Talán még nyerünk is, újjáépülünk, csatlakozunk az EU-hoz, aztán pihenünk. És talán nem pihenünk. De mindenképpen nyerni fogunk” – mondta Zelenszkij elnök.

         Elmondhatjuk, hogy Ukrajna európai integrációjáról végre a Nyugat elitje döntött. A nyár végére kialakult a konszenzus. Más kérdés, hogy hogyan valósítják meg, de a fő sebesség attól függ, hogy Kijev képes-e végrehajtani a reformokat. És több mint sikeresen vezeti őket.

         Az EU-tagjelölti státusz megszerzése után az ukrán hatóságok aktívan megkezdték az európai integráció folyamatát: nemzetközi megállapodásokat fogadtak el, törvényeket módosítottak, és számos régóta várt reformot is jóváhagytak. 2022-ben nyolc területen történtek a legnagyobb változások: a vállalkozásszabályozás, a szociálpolitika és a munkaerőpiac, a rendészeti és igazságszolgáltatási rendszer, az orvostudomány, a pénzügyi rendszer, a közigazgatás, az adórendszer és az oktatás.

         A legtöbb reform az üzleti környezetet érinti. A „közlekedési vízummentesség” ratifikálása lehetővé teszi az ukrán fuvarozók számára, hogy különleges engedélyek és nemzetközi vezetői engedélyek nélkül utazzanak az EU országaiban.

         Az EU országaival folytatott kereskedelmi feltételek egyszerűsítésének következő lépése a „vám-vízummentes” rendszerhez való csatlakozás volt – egy közös tranzitrendszer, amelyen belül egy járműhöz csak egy nyilatkozat és egy garancia szükséges. A közös légiközlekedési egyezménynek köszönhetően pedig az ukrán légitársaságok megkapták a jogot arra, hogy összetett repüléseket hajtsanak végre az Európai Unión belül, amennyiben Ukrajnában indulnak vagy végződnek. Az orosz invázió és az égbolt bezárása miatt azonban Kijev még nem tudta kihasználni ezt a megállapodást.

         További két törvény szabályozza a szerzői jogi védelem terén fennálló viszonyokat: az első a szerzői jogi objektumok védelmének mechanizmusait aktualizálja, a második pedig a szerzői jogok védelmét erősíti és megemeli a megsértésükért kiszabott bírságokat.

         De ez csak a jéghegy csúcsa. Ukrajna nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy megfeleljen az uniós normáknak még a több mint egy éve tartó, Oroszországgal folytatott teljes körű háború viharos idejében is. Maga a háború azonban az Oroszurszággal vívott hosszú, 9 éves konfliktus csúcspontja volt, amely éppen Kijev azon vágya miatt kezdődött, hogy az európai civilizáció részévé váljon. Ukrajna fizette és fizeti a legmagasabb árat ezért a jogért – az ukránok életét, amelyet nemcsak szülőföldjükért, hanem egész Európáért is adnak.

         Ukrajna támogatása úgy egyesítette az EU-t, mint még soha. Ukrajna új életet lehelt az európai eszmébe. Idén itt az ideje, hogy döntést hozzunk Ukrajna uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdéséről, mert 2022 kivétel nélkül végzetes év lett Európában abszolút mindenki számára. Ukrajna küzdelme segített Európának „leszállni” az Orosz Föderáció energiaforrásokról, és elindítani az energiafüggetlenség korszakát. Pontosan az ukránok élete árán az európaiak elaludhatnak és felébredhetnek a fő emberi joggal – a létezéshez való joggal. Ezt a jogot a Kreml el akarja venni az ukránoktól, ezért Ukrajna támogatása ma a szó szoros értelmében az európaiak biztonsága holnap.

Részvény: