Ukrajna csak a saját területén vetheti be az átadott F-16-osokat

A koppenhágai orosz nagykövet hétfői nyilatkozatában elítélte a dán és a holland kormány előző napi bejelentését arról, hogy amerikai F-16-osokat adnak át Ukrajnának. Dánia 19 repülőgépet biztosít, a 42 F-16-ossal rendelkező Hollandia pedig egyelőre nem döntött arról, hogy hány vadászgépét adja át Kijevnek.

Ukrajna csak saját területén használhatja a Dánia és Hollandia által felajánlott amerikai F-16-os vadászgépeket – közölte hétfőn Jakob Ellemann-Jensen dán védelmi miniszter. „Azzal a feltétellel adományozunk fegyvereket, hogy azokat az ellenség kiűzésére használják Ukrajna területéről. És ennél nem tovább. Ezek a feltételek érvényesek, legyen szó harckocsikról, vadászgépekről vagy másról” – idézte a tárcavezetőt a Ritzau dán hírügynökség.

Vlagyimir Barbin koppenhágai orosz nagykövet hétfői nyilatkozatában elítélte a dán és a holland kormány előző napi bejelentését arról, hogy amerikai F-16-osokat adnak át Ukrajnának, és arra figyelmeztetett, hogy a lépés a háború eszkalálódásához vezet – írja a Reuters.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a koppenhágai parlamentben elhangzott beszédében mondott köszönetet az F-16-osokért, hangoztatva, hogy Oroszország minden szomszédja veszélyben lesz, ha Ukrajna nem győz:

A demokráciák célponttá válhatnak úgy a rakéták, mint a zsoldosok vagy a destabilizációs kísérletek számára, de Ukrajna felül fog kerekedni.
Dánia 19 repülőgépet biztosít Ukrajnának, a 42 F-16-ossal rendelkező Hollandia pedig egyelőre nem döntött arról, hogy hány vadászgépét adja át. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szombaton azt mondta, hogy az ukrán pilóták kiképzése megkezdődött, de a mérnökök és a szerelők képzése legalább hat hónapot, vagy még hosszabb időt vehet igénybe.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/haboru-ukrajna-dania-vadaszgepek-honvedelem.776114.html

Részvény: