Újfent egy mulasztás miatt került Magyarország uniós célkeresztbe

Nem adott le egy minden kritériumnak megfelelő energiahatékonysági jelentés Magyarország az Európai Uniónak a megjelölt határidőn belül. Ráadásul a januári figyelmeztetést követően sem sikerült eleget tenni az előírásoknak. A magyar kormánynak – a horvát és a román mellett – két hónapja van a korrekcióra.

Magyarország ismét összetűzésbe került az Európai Unióval, ezúttal egy elmaradt jelentés miatt – írja az Euractiv.

Az Európai Bizottság (EB) Romániával és Horvátországgal együtt szólította fel ismételten Magyarországot is arra, hogy tegyen eleget kötelezettségének. A három országnak 2022. április 30-ig kellett volna beszámolót küldenie Brüsszelnek arról, sikerült-e megugrani a 2020-as energiahatékonysági céljaikat, milyen előrelépést tettek ezen a területen. Ugyanakkor az előírások alapján ezzel párhuzamosan azzal is el kell számolni, hogy az ország energiamixében a célkitűzéseknek megfelelő arányban szerepelnek-e a megújulók a hagyományos energiaforrásokhoz képest.

A mulasztásról már januárban kapott hivatalos értesítést mindhárom ország, ennek ellenére egyik tagállam sem tett eleget azóta sem teljes egészében ezen kötelezettségének.

A három tagállam két hónapot kapott arra, hogy pótolják a hiányosságokat. Az Európai Bizottság arra figyelmeztetett, ha ez nem történik meg, dönthetnek úgy, hogy az Európai Unió Bírósága elé viszik az ügyet.

Nem ez az egyetlen téma, amelyben felelősségre vonta Brüsszel a magyar kormányt. A régóta húzódó jogállamisági vita mellett a napokban egy másik ügyben, embercsempészek szabadon engedése miatt is kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen.

A Bizottság szerint a magyar kormány több uniós irányelvet is megsértett a döntésével. Szerintük az embercsempészekre alkalmazott lerövidített szankciók se nem hatékonyak, se nem visszatartó erejűek, ráadásul a szóban forgó esetek körülményeit sem veszik figyelembe.

A hírre Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a következőképpen reagált:

Hülyének ne nézzen minket senki!

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/magyarorszag-brusszel-energiahatekonysag-figyelmeztetes-eu.774246.html

Részvény: