Újabb szankciókat vet ki az EU orosz személyek és szervezetek ellen

Az EU és a tagállamok elleni hibrid hadjárat részét képező propaganda terjesztéséért tettek listára hét orosz személyt és öt szervezetet. A digitális dezinformációs kampány hamis honlapokra és hamis közösségimédia-fiókokra épül.

Az EU tagországainak szakminisztereiből álló Tanács korlátozó intézkedéseket vezetett be hét orosz személlyel és öt orosz szervezettel szemben, az „RRN” (Recent Reliable News) elnevezésű, az Ukrajna elleni háború támogatása érdekében az információk eltorzítását és propaganda terjesztését szolgáló digitális információmanipulációs kampányban való felelősségükért.

Ez a – kormányszervek, illetve az orosz államhoz kapcsolódó szervek részvételével folyó – kampány nemzeti médiaorgánumok és kormányzati honlapok identitásával visszaélő, hamis honlapokra, valamint hamis közösségimédia-fiókokra épül.

A koordinált és célzott információmanipulációt Oroszország az EU és a tagállamok ellen irányuló, szélesebb körű hibrid hadjárat részeként használja.

A Tanács szankciókat vezetett be az Inforosszal és annak három alapítójával szemben. Az Inforos az orosz katonai hírszerző szolgálattal, a GRU-val szoros kapcsolatban álló online hírügynökség, amely több mint 270 olyan média proxy online hírorgánum felállításáért felelős, amely propagandát terjeszt az Ukrajna elleni orosz agressziós háború támogatása érdekében.

Az EU jegyzékbe vette továbbá az ANO Dialog nevű, a moszkvai információs és technológiai hivatal (Moscow Department of Information and Technology) által létrehozott és az elnöki hivatalhoz szorosan kapcsolódó orosz nonprofit szervezetet, az Orosz Diaszpóra Intézetét (Institute of the Russian Diaspora), két olyan orosz informatikai vállalatot (a Social Design Agency-t és a Structura National Technologies-t), amely részt vesz az orosz vezetésű „RRN” (Recent Reliable News) digitális dezinformációs kampányban, valamint az említett szervezetek prominens képviselőit.

Az EU az elmúlt hónapok során kialakította a külföldi információmanipuláció és beavatkozás kezelését célzó irányelveit és eszközeit. Az elfogadott intézkedések e politika részét képezik.

Az uniós szankciók jelenleg összesen mintegy 1800 orosz személyre és szervezetre vonatkoznak. E személyek és szervezetek vagyoni eszközeit befagyasztják, uniós polgárok és vállalkozások pedig nem bocsáthatnak rendelkezésükre pénzeszközöket. A jegyzékbe vett személyekre ezenkívül utazási tilalom is vonatkozik, amelynek értelmében nem léphetnek be az EU területére, illetve nem haladhatnak át azon.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230728_Europai_Unio_Europai_Tanacs_Josep_Borrell_Recent_Reliable_News_oroszukran_konfliktus_oroszukran_haboru_szankciok_propaganda

Részvény: