Újabb kínos állampolgárság és diplomata-útlevél osztogatásról kérdezték Szijjártót

Miért kaphatott a vizes sportok világszövetségének korrupcióval vádolt kuvaiti elnöke és felesége idén néhány nap alatt magyar állampolgárságot és magyar diplomata-útlevelet? – tették fel a kínos kérdést Szijjártó Péternek.

„Hogyan kaphatott Huszain al-Muszallam és felesége pár nap leforgása alatt magyar állampolgárságot és magyar diplomata-útlevelet? Vagy inkább azt kérdezzem, mennyiért?” – tette fel az írásbeli választ igénylő kérdést Vadai Ágnes, DK-s képviselő Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszternek még március elején.

Az egyszerű kérdésre rövid, de koránt sem kimerítő válasszal azonban Magyar Levente, Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára csak március 22-én tudott Szijjártó segítségére sietni. Ebben az államtitkár mindössze annyit közöl, hogy – mint nemzetközi sportszövetség vezető tisztségviselője – Huszain al-Muszallam 2024. január 23-án kapott diplomata-útlevelet, míg felesége a külügy nyilvántartása szerint nem rendelkezik ilyennel.

Sem arra nem tér ki viszont a válaszában, hogy miért kaptak magyar állampolgárságot, sem azt nem indokolta, hogy miért kap egy nemzetközi sportszövetség vezető tisztségviselője idén magyar diplomata-útlevelet.

Az ügy előzményeit Vadai Ágnes foglalta össze Szijjártónak benyújtott kérdése alatt. Itt azt írja, az index.hu oldalon található „Vizes botrány: a korrupcióval gyanúsított elnök felesége is magyar útlevelet kapott„ című cikkben arról is szó van, hogy „szombaton jelent meg terjedelmes cikk az Insidethegames.biz honlapon, amely szerint a vizes sportágakat tömörítő világszövetség, a World Aquatics kuvaiti elnöke, Huszain al-Muszallam ellen a kuvaiti ügyészség bűncselekmény gyanújával vizsgálatot folytat.”

Erről a hvg.hu korábban azt írta, hogy a kuvaiti sporthatóság arra kérte az ügyészséget, indítson nyomozást al-Muszallam ellen, a gyanú szerint ugyanis hatalmas szerződéseket köthetett felesége és gyerekei cégeivel. A feltételezett visszaélést a Kuvaiti Olimpiai Bizottság főigazgatójaként követte el, amikor 10,4 millió eurónak megfelelő, állami támogatásból származó megbízást adott a 2021-es Öböljátékok előtt családtagjai vállalatának.

Azt is megemlítettük, hogy a World Aquatics központja a tavalyi, fukuokai vb idején megszületett döntés értelmében 2027-re Lausanne-ból Budapestre költözik, ahol impozáns csarnokot és vízi sportolókra optimalizált edzőközpontot építene az egykori Láng Gépgyár területén.

A beruházást magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter írta alá, s bár a pénzügyi konstrukció nem ismert, a kormány adókedvezményekkel és infrastrukturális beruházásokkal segítheti.

Vadai így folytatja: „De vissza Budapestre: 2023 nyarán al-Muszallam kitüntette azt a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki hat évvel korábban, a budapesti vizes vb idején még mellőzte a találkozást a sportvezetővel. Úgy tudjuk, hogy pontosan az akkor kirobbant korrupciós botrány miatt, hiszen tökéletesen érthetően nem akarta besározni a nevét egy ilyen kétes kapcsolattal.

Ennek fényében több mint furcsa, hogy nem sokkal azok után, hogy eldőlt, Budapestre költözik a WA irodája és felépül a gigantikus új létesítmény a váci út 152–156. alatt fekvő, műemléki védettséget élvező egykori Láng Gépgyár szerelőcsarnoka környékén, Huszain al-Muszallam és felesége gyakorlatilag pár nap leforgása alatt magyar állampolgárságot és magyar diplomata-útlevelet kapott!

A kuvaiti sportvezető már korábban is rendelkezett ingatlanokkal Budapesten, nem csoda, hogy Magyarországot – most már hivatalosan is – második hazájának tekinti.

Ilyen előzmények után robbantotta szombaton a bombát az Insidethegames.biz, miszerint a kuvaiti ügyészség bűncselekmény gyanújával vizsgálatot folytat Huszain al-Muszallam, a World Aquatics magyar állampolgársággal és útlevéllel is rendelkező elnöke ellen” – zárja az összefoglalót Vadai.

Februárban a hvg.hu megkereste a World Aquatics-t. Többek között arra voltunk kíváncsiak, meg tudják-e erősíteni, hogy al-Muszallam ellen korrupciógyanú miatt vizsgálatot kezdeményeztek az ügyészségnél. A WA akkor azt közölte, hogy a lap lejárató anyagának hátterében az áll, hogy a tulajdonosai meg akarják buktatni a sportvezetőt, akivel a kuvaiti királyi családnak is konfliktusa van. Emellett arra figyelmeztettek, hogy jogi eljárást kezdeményeznek mindazon sajtótermékek ellen, amelyek beszámolnak az ügyről.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240323_ujabb-kinos-allampolgarsag-es-diplomata-utlevel-osztogatasra-derult-feny-huszain-al-muszallam-szijjarto-peter-vadai-agnes-dk-magyar-levente-kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium-allamtitkar

Részvény: