Újabb állami felügyeletet hoz létre a kormány, erős szankcionálási jogkörrel

Az állam digitális szolgáltatásait ellenőrzi majd az új szervezet, és a szabályok betartását segíti – ha kell, szankcionálással.

Egy újabb állami felügyelet létrehozásának terve derül ki a kedden az Országgyűlésnek benyújtott friss törvényjavaslatból. A digitális államról és a digitális szolgáltatásokról szóló, 90 oldalas jogszabálytervezet jelenti a törvényi keretet a már bejelentett, jövőre induló Digitális Állampolgárság Programhoz (DÁP), amelynek fő újítása egy olyan mobilapplikáció, amelyen keresztül számos közszolgáltatást intézhetünk majd telefonunkról.

A részletekről és a tervezett DÁP mobilapplikációról, valamint az ezzel összefüggő állami adatkezelésről minapi éves miniszteri meghallgatásán is beszélt a programfelelős Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt. Itt azt is elárulta, hogy a DÁP-hoz egy újabb alaptörvény-módosítást is írnak, de ezt egyelőre még nem nyújtotta be a kormány a parlament elé.

A viszont már frissen benyújtott keretszabály-tervezetből kiderül, hogy létrehozzák a Digitális Szolgáltatások Felügyeletét, méghozzá “a jelenlegi elektronikus ügyintézési felügyeletnél erősebb szankcionálási jogkörrel felruházva”. A felügyelet a digitális állampolgársághoz, a digitális szolgáltatások igénybevételéhez való jog gyakorlati érvényesülését felügyeli, továbbá a digitális szolgáltatások biztosítását ellenőrzi. Továbbá

az új szervezet ellenőrzi az együttműködési kötelezettségek betartását, és eljár azok megsértése esetén.

Azt, hogy mi is az a DÁP applikáció, nemrég Rogán Antal ismertette. Elhangzott: hamarosan a mobilunkkal igazolhatjuk magunkat a rendőr előtt, az életkorunkat a dohányboltban, a telefon intézhetjük az autó átírását, a közműszámlák fizetését, és szép lassan szinte minden közigazgatási, sőt számos piaci alapú, például banki ügyintézés is elvégezhető lesz a Digitális Állampolgárság Program részeként.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20231115_Ujabb_allami_felugyeletet_hoz_letre_a_kormany_eros_szankcionalasi_jogkorrel

Részvény: