Új fekete-tengeri korridorokat jelentett be Ukrajna

Az ukrán haditengerészet ideiglenes folyosókat létesít a Fekete-tengeren a civil hajók számára. Oroszország egy hónapja jelentette be, hogy kiszáll a fekete-tengeri gabonaegyezményből, miután nem teljesültek az orosz feltételek. Azóta az oroszok folyamatosan lövik a fekete-tengeri kikötői infrastruktúrát.

Az ukrán haditengerészet parancsot adott ki, amelyben ideiglenes folyosókat hirdetett ki az ukrán kikötőkbe és a kikötőkből kifelé közlekedő kereskedelmi hajók számára. Ugyanakkor az Orosz Föderáció részéről a katonai fenyegetés és az aknaveszély továbbra is minden útvonalon fennáll

– olvasható az ukrán haditengerészet közleményében.

A fekete-tengeri hajózás jelenleg teljesen lefagyott Ukrajnában: az utolsó hajó gabonával a fedélzetén július 16-án hagyta el Odesszát.

Egyelőre nem világos, hogy az orosz fenyegetés tudatában kereskedelmi hajók is közlekedni fognak-e a korridoron, de az ukránok szerint nem is ez az intézkedés célja. Az ukrán haditengerészet közlése szerint

az útvonalak elsősorban arra szolgálnak majd, hogy azok a polgári hajók, amelyek a teljes körű orosz invázió 2022. február 24-i kezdete óta az ukrán Csornomorszk, Odessza és Juzsnyij kikötőiben tartózkodnak, elhagyhassák azokat.

Forrás:(CNN)

Részvény: