Úgy tűnik, ingyenessé tenné a szakképzésben tanulók és a középiskolások jogosítványszerzését a kormány

Eddig be kellett érniük 25 ezer forintos állami hozzájárulással, de a jelek szerint a kormány kiemelten támogatná a középiskolások és az állami szakképző intézményekben tanulóknak a „B” kategóriás jogosítványszerzését. Szinte a teljes költséget megtérítenék egy friss törvényjavaslat szerint – a HVG.

„Az állam ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását” – ezzel, az állami szakképző intézményekben tanulókra és a középiskolákban tanulókra egyaránt vonatkozó ponttal egészítené ki a kormány a szakképzési és a köznevelési törvényt is.

Ha jól értelmezzük, akkor a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda által jegyzett, az „állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő törvénytervezet” címmel a kormány honlapjára felkerült, társadalmi vitára bocsátott 45 oldalas salátatörvény-javaslat a fenti kiegészítéssel

a jelenleginél sokkal bőkezűbben támogatná a fiatalok jogosítványszerzését, gyakorlatilag teljesen ingyenessé téve azt.

A jogszabály szövege alapján az állami támogatás ugyanis érintené „a közlekedési alapismeretek” elsajátítását, vagyis a KRESZ-vizsgáig vezető elméleti oktatást, és „a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek” megszerzését is.

Ha utóbbi a forgalmi vizsgáig terjedő ismeretszerzést illeti, ideértve a vizsgáig előírt 29 gyakorlati órát is, az azt jelenti, hogy a pár ezer forintos vizsgadíjakat leszámítva a teljes képzés költségét az állam fizetné – az esetlegesen szükséges, vizsga előtti plusz vezetői órákét vélhetően nem. A szövegtervezet a jogosítványhoz szintén szükséges elsősegély-vizsgára és tanfolyamra külön nem tér ki.

A hvg.hu kereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy jól értelmezzük-e a törvényjavaslat szövegét, választ egyelőre nem kaptunk. De ha ez az értelmezés a helyes, akkor az jelentős, az eddigi állami segítség sokszorosát jelentő anyagi hozzájárulást jelentene.

Eddig ugyanis a 20 év alattiak „B” kategóriás jogosítványszerzéséhez csak minimális összeggel járult hozzá az állam. Utófinanszírozással, a bemutatott számlák alapján csak a sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga díjára lehetett legfeljebb 25 ezer forint költségtérítést igényelni az Államkincstáron keresztül.

A fenti, 2018 nyarán életbe lépett állami támogatási programban a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára, Nagy-Vargha Zsófia friss közlése szerint a kormány eddig már több mint négymilliárd forint támogatást adott mintegy 163 ezer kérelmezőnek.

Csakhogy a 25 ezres állami hozzájárulás egyre kevésbé jelentős segítség, hiszen a jogosítványszerzés költségét éppen a gyakorlati órák díja dobja meg – főleg, ha pluszórát is kell venni. Ráadásul az utóbbi időben sokat drágult a képzés, már alapesetben is 250-300 ezer forintba kerül egy jogosítvány.

Ha viszont a 250-300 ezer forintos összköltséget teljesen (talán a törvényjavaslat szövegéből kikövetkeztethetően talán csak a forgalmi vizsgadíj kivételével) meg akarja téríteni az állam, az jelentős többletforrást igényel a költségvetésből.

A jövő évi büdzsében ugyanis csak az eddigi 25 ezres támogatással számolva tettek félre e célra egymilliárd forintot – derült ki a már idézett helyettes államtitkári nyilatkozatból, amely szerint „a kormány a KRESZ-vizsgadíj támogatását a háborús időben is megvédi és jövőre is biztosítja.”

Ha jól értelmezzük a tervezett jogszabályi változtatásokat, akkor viszont a 2023-as költségvetésben elkülönített egymilliárd forint mintegy 10-12 szeresét kellene biztosítani e célra – és akkor még nem is számoltunk a vélhetően a jelentős többlettámogatás hírére jelentkező fokozott igényekkel.

Részvény: