Túlkészletezéssel készülnek az európai finomítók az olajembargóra, de a magyar helyzet átfordult

Az európai olajfinomítók teli raktárakkal várják az alig két hét múlva élesedő orosz olajembargóra. Bár Magyarország mentes a korlátozás alól egészen 2024-ig, de épp emiatt van ellátási zavar a Barátság-kőolajvezetéknél történt robbanás miatt.

Az európai finomítóknál túlkínálat van nyersolajból, mivel az orosz Uralsra vonatkozó uniós importtilalom miatt várt hiány még nem jelentkezett a piacokon. A héten a Brent nyersolaj határidős jegyzésének első havi árfolyamkülönbözete jelentősen csökkent, ami a fizikai olajpiac jobb kínálatát tükrözi, mivel az orosz nyersolajra vonatkozó uniós embargóval kapcsolatos félelmek kezdenek alábbhagyni.

A kereskedők azzal magyarázták a Reutersnek a különleges piaci helyzetet a december 5-én élesedő embargó előtt, hogy Európa képes az orosz olajat közel-keleti, amerikai és latin-amerikai olajfajtákkal helyettesíteni, míg Ázsia a gazdasági lassulás és az olcsó Urals miatt kevesebb nyersolajat szerez be ezekről a piacokról. Azt szakértők már a nyáron jelezték, hogy amíg az orosz olaj diszkontja 20-30 dollár hordónként a Brenttel szemben a Neste adatai szerint, addig párhuzamos piacok alakulnak ki. Az olcsó orosz olajat felvásárolják az ázsiai, nem szanckionáló piacokon, míg a kiszoruló közel-keleti termékeket pedig Európa szívja majd fel.

A Brent határidős jegyzései a héten szintén mintegy 7 százalékkal estek, és már a második egymást követő héten lett olcsóbb a piacokon az olaj.

„(Az európai] finomítók úgy tűnik, hogy novemberben és decemberben túlvásárolták magukat, valószínűleg az Ural [importtilalma] körüli félelmek miatt” – mondta egy kereskedő a Reutersnek, hozzátéve, hogy a francia sztrájkok és a finomítók karbantartása is hozzájárult a nyersolaj túlkínálathoz.

A piaci információk szerint a finomítók felkészültek az orosz nyersolaj nélküli életre, amely korábban az európai finomítórendszer egyik fő forrása volt. Ennek eredményeképpen az alternatív fajták, például a kazah CPC Blend, a nyugat-afrikai és a WTI Midland prémiumai mind nyomás alá kerültek.

A latin-amerikai nyersolaj európai importja az ukrajnai orosz invázió óta ugrásszerűen megnőtt, idén átlagosan 313 000 hordó/nap (bpd), szemben a 2021-es 132 000 bpd-vel, derül ki a Refinitiv Eikon adataiból. Csak júliusban Európa közel 600 000 hordó nyersolajat importált a régióból, ami legalább 2015 óta a legmagasabb érték.

Az amerikai nyersolajimport szintén nőtt, már idén 1,1 millió bpd-re emelkedett, szemben a tavalyi év egészére vonatkozó 800 000 bpd-vel. A WTI Midland ára június közepe óta a legalacsonyabb szintre gyengült a kínálati túlkínálat miatt.

A Refinitiv Eikon adatai szerint Irak is több mint 20%-kal növelte az Európába irányuló exportot a július-novemberi időszakban az előző év azonos időszakához képest, mivel Iraknak az olcsóbb uráli olajjal szemben fokozódó versennyel kell szembenéznie Ázsiában.

Magyarország mentességet kapott és ez zavar be
Az Orbán Viktor vezette kormány még májusban harcolta ki, hogy Magyarország 2024-ig mentességet kapjon az olajembargó alól. Ennek eredményeként a vezetékes orosz olaj importját egyelőre nem sújtja semmilyen szankció.

Viszont a Barátság-kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának transzformátorát, vagyis áramellátóját, rakétatalálat érte az ukrajnai háborúban. Emiatt időszakosan teljesen leállt, majd csak jóval kisebb kapacitással indult újra a Magyarországra tartó kőolajszállítás. Emiatt a Mol Nyrt. ideiglenesen a kisebb, független kutak felé egyáltalán nem adott el dízel- és benzinkészleteket. Így enyhébb ellátási zavarok vannak itthon.

Forrás:https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/olajkeszletek-olajembargo-europai-finomitok-energia-uzemanyagellatas.763572.html

Részvény: