Tudja, mi az a GLSDB? Ez lehet Ukrajna új szuperfegyvere, Oroszország veszélyre figyelmeztet – videó

Január közepén tesztelte le az amerikai hadsereg azokat az újfajta rakétákat, melyeket Ukrajna hamarosan bevethet az oroszok ellen.

Új, nagy hatótávolságú precíziós bombákat kap Ukrajna az Egyesült Államoktól. A Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) elnevezésű fegyverrendszert a világon először vethetik be éles harcokban – számolt be róla a Newsweek.

A fegyver lehetővé teszi, hogy Ukrajna mélyen az orosz vonalak mögött hajtson végre csapásokat.

Az első szállítmány a napokban érkezhet meg Ukrajnába. A tervek szerint már 2022 őszén elküldték volna az első fegyvereket, ám a rendszer tesztelése elhúzódott, a Reuters szerint a folyamat utolsó fázisára végül január 16-án került sor Floridában. (Az alábbi videó a fegyver egyik első, jóval korábbi tesztjét mutatja be.)

A fegyverrendszert a Boeing és a svéd Saab fejlesztette ki. A GLSDB-rakéták hatótávolsága 145 km, vagyis lényegében duplája annak, amire az eddig küldött HIMARS képes. Mindez arra kényszerítheti az oroszokat, hogy az utánpótlást a frontvonaltól távolabb állomásoztassák. Ami pedig nehezíti a csapatok ellátását.

Oroszország szerint az, hogy Kijev GLSDB-t kap, a háború rendkívül veszélyes eszkalációját jelenti.

Ukrajna az utóbbi időben lőszerhiánnyal küszködik, így Oroszország újult erővel támadhat az északkeleti fronton. Ukrajnának eközben egyre kevesebb a nagy hatótávolságú fegyvere.

Newsweek megjegyzi: eközben a Kongresszusban veszélybe kerültek az Ukrajnának szánt jövőbeni támogatások. Antony Blinken külügyminiszter a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ha az amerikai döntéshozók nem hagyják jóvá Ukrajna további támogatását, akkor minden segítség, amit eddig adtak, hiábavaló lenne.

Forrás:https://hvg.hu/tudomany/20240206_orosz_ukran_haboru_konfliktus_glsdb_raketa_fegyver_haditechnologia

Részvény: