Történelmi ítéletet hozott Oroszország ellen a Nemzetközi Bíróság: az Oroszország által 2014 óta elkövetett bűncselekmények bizonyítékul szolgálnak az Oroszország terrorista államként való elismerésére

Az ENSZ Nemzetközi Bírósága tegnap, január 31-én elismerte, hogy Oroszország megsértette a terrorizmus finanszírozásának tilalmáról szóló egyezmény egyes részeit. A megfelelő határozatot Hágában hirdették ki az Ukrajna által benyújtott ügyben.

A nemzetközi bíróság megállapította, hogy az Orosz Föderáció 2014-ben nem folytatott vizsgálatot az ukrajnai Donyeck és Luganszk régió egyes területein illegális fegyveres csoportok pénzügyi támogatása ügyében. Ugyanakkor a bíróság vezetője, Joan Donoghue által felolvasott határozatban nem szerepel a kártérítés megítélése, amint az ukrán fél követeléseiben szerepel.

Ez történelmi precedenssé vált – Ukrajna még 2017-ben ennek megfelelő keresetet nyújtott be, és a Nemzetközi Bíróság döntése végelegesítette Oroszország nemzetközi terrorizmus szponzoraként való elismerését. Ez a döntés a terrorizmus finanszírozása és a faji megkülönböztetés elleni küzdelem terén a nemzetközi jog további fejlesztése és alkalmazása szempontjából is meghatározó jelentőségű lesz.

Az ENSZ Nemzetközi Bíróságának döntése felvetette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja Oroszország büntetlenül megsértheti-e a nemzetközi jog valamennyi normáját, manipulálhat-e tényeket, és támogathat-e (fegyverekkel is) a nemzetközi terroristákat. Átfogó jogi értékelést kell adni Oroszországnak a nemzetközi terrorizmus finanszírozásával összefüggésben tett lépéseiről – a terrorista államot meg kell büntetni, és megfelelő kártérítést kell fizetni a károsult félnek.

A hágai bírák azonban arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszország megsértette az egyezmények és a korábbi bírósági határozatok számos rendelkezését, de jelentős számú ukrán vádat elutasítottak, mondván, hogy Ukrajna nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot az állítólagos jogsértésekre vonatkozóan. A Nemzetközi Bíróság nem elégítette ki az ukrán kártérítési követeléseket, csak az egyezmények betartására kötelezte Oroszországot. Anton Korinevics Ukrajna képviselője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Kijev számára a döntés fontos, mert Oroszországot a nemzetközi törvények megsértőjeként ismerik el.

És bármilyen szomorú is, az ENSZ-bíróság úgy döntött, hogy nem rendelkezik hatáskörrel Oroszország felelősségének megerősítésére az MH17-es malajziai utasszállító repülőgép lezuhanásáért. Oroszország felelősségét a fedélzeten tartózkodó csaknem háromszáz ember haláláért azonban egy holland bíróság is megerősítette és megállapította, hogy a repülőgépet lelőtt rakéta az orosz hadseregé. Így az ENSZ-bíróság ma megerősítette a terrorizmus finanszírozása ügyében az ukrán részről Oroszország ellen felhozott vádak kisebb részét.

Bár az ENSZ-tagállamok ténylegesen elismerték az Orosz Föderáció státuszát a “terrorizmust támogató országként”, a Nyugatnak még mindig sokat kell dolgoznia a Kreml által elkövetett összes emberiesség elleni bűncselekmény dokumentálásában. A bíróság egyértelműen rámutatott Oroszország szerepére a terrorszervezetek felhajtásában, ami nem más, mint az egész világ elleni szándékos agresszió. A nemzetközi normákat cinikusan sértő Kreml konfliktusokat, káoszt és halált szít, vérnyomot hagyva a bolygónk különböző részein.

A bíróság döntése nem csupán formalitás. Ez egy olyan ítélet, amelynek a határozott fellépések katalizátorává kell válnia. A Nyugat köteles megerősíteni az Oroszország elleni szankciókat, elzárva hozzáférését a terrorizmus finanszírozási forrásaihoz. Meg kell bénítani az agressziót tápláló pénzügyi áramlásokat, és gondoskodni kell arról, hogy a Kreml felelősségre vonható legyen bűneiért. Ugyanakkor az Ukrajnának nyújtott segítséget sokszorosára kell növelni. Katonai, pénzügyi és humanitárius támogatásra van szüksége ahhoz, hogy ellenálljon az orosz agressziónak, és megvédje nemcsak saját, hanem az egész világ biztonságát is. A Kremlnek nincs joga büntetlenül gonoszságat hozni. A bíróság döntése csak az első lépés. A további lépéseknek válaszként kell szolgálniuk Oroszország büncselekményeire. A világ nem maradhat közömbös, amikor a terrorizmus állampolitikává válik.

Részvény: