Többet költ az állam a fesztiválokra

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tovább emelte a 2024-ben megrendezett fesztiválokra igénybe vehető kormányzati támogatást mértékét. Az idei évben megrendezett fesztiválokra mindössze 330 millió forintot lehetett állami támogatásként igénybe venni, addig a jövő évi eseményekre összesen 800 millió forintot osztanak szét.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium hatásköre alá tartozó Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Kulturális Fesztiválok Kollégiuma 200 millió forinttal megemelte a 2024-ben megrendezésre kerülő fesztiválokra megpályázható támogatások mértékét – olvasható az NKA honlapján. A szaktárca közleménye a támogatott fesztiválokkal szemben elvárásként fogalmazza meg, hogy „gazdagítsa nemzeti műveltségünket, a hazai és a nemzetközi előadók jeles képviselői mellett törekedjen a fiatal tehetségek bemutatására”.

Az utóbbi időszakban sok kritikát váltott ki, hogy a Csák János vezette minisztérium jelentősen csökkentette a kultúra többlettámogatására szánt összeget. Idén nyáron a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) közleményt adott ki, amiben a fesztiválokra szánt kormányzati támogatás csökkenése miatti válságos helyzetre hívták fel a figyelmet. Az MFSZ nyári felhívása szerint a forráscsökkenés miatt „a rövidebb szakmai múlttal rendelkező fesztiválok mellett a több évtizede megrendezett események is elhalnak és velük elvész az a kulturális érték, amelyeket felhalmoztak”.

Idén októberben az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma a 2023. évi fesztiválok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg közel kétszeresével írt ki pályázatot. Az NKA a 2024. január 1. és 2024. december 31. között megrendezendő kulturális fesztiválok támogatására 600 millió forintot irányzott elő, míg a 2023-as évben mindössze 330 millió forintnyi kormányzati támogatást lehetett igénybe venni.

Ezt az összeget emelte meg további 200 millióval a kultúráért és innovációért felelős tárca, így a jövő évben már 800 millió forintnyi állami támogatást tudnak a magyar fesztiválok szervezői megpályázni.

Forrás:(Gulyás Ábel)

Részvény: