Több százezer ember gyűlt össze Londonban a Palesztin Szolidaritás menetére

Szélsőjobboldali ellentüntetők összecsaptak a rendőrökkel.

Több százezer ember gyűlt össze a londoni Oxford Street és a Marble Arch közelében a Palesztin Szolidaritás menetére. A szervezők szerint a palesztinpárti felvonulás, amely Suella Braverman brit belügyminiszter tüntetésekkel kapcsolatos nyilvános kritikája miatt heves politikai vitát ébresztett, a brit történelem egyik legnagyobb politikai felvonulása lehet – írta a The Guardian.

A palesztin zászlókat és táblákat hordozó emberek olyan jelszavakat skandáltak, mint „Tűzszünet most!” és „Hagyjátok abba az ártatlan civilek megölését!”. A békés menet a Hyde Park Cornertől indult a Vauxhall híd felé. A Park Lane és az Oxford Street forgalma leállt.

Lewis Goodall újságíró közzétett egy videót a közösségi médiában, amelyen egy férfi hallható a hangszórón, amint arra buzdítja a tüntetőket, hogy skandálják a vitatott szlogent: „A folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz”.

A „Folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz” szlogen azért ellentmondásos, mert az Izraellel keleten határos Jordán folyó és az Izraellel nyugaton határos Földközi-tenger közötti területre utal, azaz implicit módon Izrael létének felszámolása mellett szól.

A menet előtt szombat reggel több száz szélsőjobboldali gyűlt össze a Cenotaph mellett a Whitehallon, számos szélsőjobboldali személyiség jelenlétében, köztük Tommy Robinsonnal (valódi nevén Stephen Yaxley-Lennon), az Angol Védelmi Liga egykori alapítójával. Néhányan közülük kifejezetten azt állították, hogy Suella Braverman palesztinbarát „gyűlöletmenetekkel” kapcsolatos megjegyzései miatt jöttek, hozzátéve, hogy a rendőrség diszkriminatív módon bánt velük más „politikailag korrekt kisebbségi csoportokhoz” képest.

London polgármestere, Sadiq Khan szintén Suella Bravermant hibáztatta az ellentüntetők rendőrökkel való összecsapásaiért.

A Twitteren ezt írta:

Azok a rendbontások, amelyeknek a szélsőjobboldal szemtanúja volt a Cenotaph-nál, a belügyminiszter szavainak közvetlen következményei. A rendőrség dolga sokkal nehezebbé vált.

A Met teljes támogatásomat élvezi, hogy fellépjen bárki ellen, akit gyűlöletkeltésen és törvénysértésen érnek.”

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20231111_London_Nagy_Britannia_Palesztin_Szolidaritas_menete_Suella_Braverman_Sadiq_Khan_szelsojobboldal_ellentuntetes

Részvény: