Több mint negyven kínai vadászgép és hadihajó hatolt be Tajvan területére

Úgy gondolták, ennél jobb hely nincs a gyakorlatozásra.

Hatvannyolc kínai harci repülőgépet és tíz hadihajót észleltek Tajvan partjai közelében az elmúlt egy napban, legalábbis ezt állítja a tajpeji védelmi minisztérium. A tárca hozzátette, a kínai katonai járművek tengeri és légi gyakorlatokat hajtottak végre.

A gépek a Santung repülőgép-hordozó felé tartottak, a Csendes-óceán nyugati részén. Az észlelt vadászgépek és drónok közül negyven átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, ezzel pedig belépett a tajvani légtérbe.

A Tajvani-szoros középvonalát az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt, ezt Peking sosem ismerte el, mégis határként funkcionál Kína és Tajvan között.

Rendszeresen érkeznek hírek Tajvan területéről hasonló kínai hadi akciókról, Kína sosem mondott le arról, hogy erőszakot alkalmazzon Tajvan ellenőrzése érdekében. A tajvani kormány azonban határozottan kiáll a függetlenség mellett.

Ezúttal azonban különösen nagyszámú kínai katonai járművet észleltek. A tajvani hadsereg válaszként vadászgépeket, hadihajókat és szárazföldi rakétarendszereket helyezett készenlétbe.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230914_kinai_vadaszgep_hadihajo_lepett_be_Tajvan_teruletere

Részvény: