Tíz erős mondat Balog Zoltántól azon túl, hogy elismerte: támogatta K. Endre kegyelmét

Balog Zoltán elismerte kedd esti nyilatkozatában, hogy hibázott, de minden felelősséget igyekezett hárítani magától a kegyelembotrány ügyében. Igaz, azt is mondta, még egy kicsit gondolkodik a saját szerepéről. Összeszedtük Balog legerősebb állításait.

Noha délután sokan fogadtak volna arra, hogy a kegyelembotrány miatt Novák Katalin államfő és Varga Judit volt igazságügyi miniszter után Balog Zoltán exminiszter, református püspök is lemond, ám nem így lett.

Balog, miután tárgyalt egyházi vezetőkkel, ahogy a hvg360 írta, “mosakodni” ment oda, kedd este videónyilatkozatot tett közzé. Ebből kiderült, hogy nem mond le a zsinat lelkészi elnöki posztjáról, mert a vezető testület bizalmat szavazott neki.

Ugyanakkor a jelek szerint az ügy nincs végleg lezárva, mivel arra Balog maga is utalt, hogy a zsinat elnökségi tanácsa “határozottan” megkérte arra, gondolja át közéleti szerepvállalásait, hogy “mennyiben egyeztethetők össze a zsinat lelkészi elnöki megbízatásommal”. Ő ennek eleget is tesz – hangzott el a videóban.

Balog – aki Novák Katalin tanácsadó testületének tagjaként adhatta ki véleményét K. Endre kegyelmi kérvényéről – nyilatkozatában még több erős mondatot is megfogalmazott:

  1. “Tudatában vagyok annak, hogy a támadások ezzel nem érnek véget, de egyházunk kormányzóinak bizalma erőt ad ezek elviseléséhez.”
  2. “Mindenki által tudott, hogy elnökasszonnyal régi munka- és jó emberi kapcsolatban vagyok, ő egyházunk egyik hűséges tagja.”
  3. “Ha az elnök kérésére bármilyen ügyben állást foglalok, az kizárólag rá tartozik – akár tévedtem, akár nem.”
  4. “Döntéseket ő hoz, szuverenitása megkérdőjelezhetetlen. Az általa hozott döntésért ő vállalta a felelősséget.”
  5. “Az igazgató-helyettes K. Endre érdekében mások fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel.”
  6. “Másokkal egyetemben az én véleményemet is kikérték. Egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon. Tévedtem és hibáztam. Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek.”
  7. “Döntést nem hoztam, a pedofília bűnének egyértelmű elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát.”
  8. “Nem azért kell bocsánatot kérnem, mert egy kegyelmet kérő ember mellé álltam – ilyet Mádl Ferenc elnökség óta hivatalból és lelkipásztorként többször megtetten –, hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott. Ezt mélységesen sajnálom.”
  9. “De arról, hogy ennek milyen következménye legyen egyházunkban, arról nem a média, nem az ellenzék nem a kormány dönt, hanem kizárólag választott egyházi tisztségviselőink.”
  10. “Ne engedjék a gyűlöletkeltést eluralkodni sem a világban, sem az egyházban. Azért imádkozzunk, hogy a békesség és a szeretet uralkodjon közöttünk.” Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240213_Tiz_eros_mondat_Balog_Zoltantol_azon_tul_hogy_hibaztam
Részvény: