Titkosszolgálati megfigyelést akar a cseh elnök a külföldön élő oroszokra, de magát kavarta nehéz diplomáciai helyzetbe

Petr Pavel azt mondta, az Egyesült Államokban élő japánokat is megfigyelték a II. világháború alatt. Valójában az USA ennél jóval többet tett: internálótáborokba zárt több mint százezer embert.

Az Oroszországon kívül tartózkodó orosz állampolgárok szoros titkosszolgálati megfigyelését javasolta a Szabad Európa Rádiónak adott interjújában Petr Pavel cseh elnök. Szerinte erre elég csupán az az egy ok is, hogy ők „egy olyan nemzet állampolgárai, amely háborút folytat”.

A riporter visszakérdezett nála, hogy pontosan mit is ért megfigyelés alatt, mire Pavel azt mondta: azt, hogy az érintettek „a biztonsági szolgálatok ellenőrzése alatt álljanak”. „Sajnálom ezeket az embereket, de ha visszatekintünk, a második világháború elején az Egyesült Államokban élő teljes japán lakosság is szigorú megfigyelési rendszer alatt állt. Ez egyszerűen a háború ára” – véli Pavel.

A Bild az interjúval kapcsolatban megjelentetett cikkében azt írja: a II. világháború idején nagyjából 120 ezer japán származású amerikait hurcoltak szögesdróttal körbevett internálótáborokba a Pearl Harbort ért japán támadás után úgy, hogy közülük legalább 60 ezer gyerek volt. Ezért Ronald Reagan 1988-ban kért csak bocsánatot, Joe Biden amerikai elnök pedig 2023-ban ezt az időszakot az amerikai történelem egyik legszégyenletesebbjének bélyegezte.

Pavel a Euronews beszámolója szerint végül visszavonta a japános összehasonlítását. Szóvivője állította: nem gondolt sem az oroszok internálására, sem üldözésére.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230617_petr_pavel_oroszok_titkosszolgalati_megfigyeles_japan_internalas

Részvény: