The Times of Israel: Magyarország első uniós országként Jeruzsálembe költözteti az izraeli nagykövetséget

Magyarország a jövő hónapban Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét – írja a The Times of Israel. A cikk szerint a két fél az elmúlt napokban jutott megállapodásra az ügyben, a részleteket pedig Eli Cohen külügyminiszter és Szijjártó Péter tárgyalásai során dolgozták ki. A lépéssel Magyarország lenne az első európai uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben.

2017-ben Donald Trump korábbi amerikai elnök bejelentette, hogy az izraeli nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözik, és ezzel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A város ötven éve teljes mértékben izraeli ellenőrzés alatt van, és az izraeli kormányszervek – a védelmi minisztérium kivételével – mind Jeruzsálemben találhatók, másfelől azonban a város palesztinok által lakott keleti felének bekebelezése sérti a nemzetközi jogot, ráadásul Kelet-Jeruzsálemet a Palesztin Hatóság is saját fővárosának tartja – írta egy korábbi cikkében az Index.

Orbán Viktor 2019-es izraeli látogatása során ígéretet tett arra, hogy „diplomáciai státuszú” kereskedelmi irodát hoz létre Jeruzsálemben, amely néhány hónappal később meg is nyílt. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nemrég már úgy fogalmazott, hogy

Magyarország, ha ilyen irányú kéréssel fordulnak hozzá, kész megfontolni a nagykövetség átköltöztetését Jeruzsálembe.

A költözéssel kapcsolatban írtunk a Külügyminisztériumnak, amennyiben válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Forrás:(via Telex, Neokohn, Index)

Részvény: