Téli táborra 100 millió forintot, rendezvényekre 600 milliót költött az MCC

Nyilvánosságra hozta a Direkt36 a Mathias Corvinus Collegium beszerzési és kifizetési számait.

Több száz millió forintot költött el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a rendezvényeire – írta meg a Direkt36, amely megszerezte az MCC belső beszerzési és kifizetési adatait.

Aki volt már diáktáborban, annak a leglátványosabb valószínűleg az a 100 millió forintos tétel, amelyből a 2023-as téli tábort rendezték meg. A 450 résztvevő számára kibérelték Ótátrafüred egyik négycsillagos szállodáját – fedett medencével, wellnessrészleggel, éjszakai klubbal, de a szállodán kívül síelést és síoktatást is biztosítottak –, és mindezért az ott lévőknek semmit nem kellett fizetniük,  mert minden kiadást a szakkollégium állt.

Ennél is nagyobb összeget jelentett az a közel 600 millió forint, amelyből a rendezvényei étel- és italellátását fizette az MCC. A Direkt36 más szolgáltatók áraival összehasonlítva arra jutott, hogy ugyanilyen szolgáltatást sokkal olcsóbban is meg lehetne venni – a legtöbb MCC-rendezvény cateringjéért felelős Apriori Cultura Nonprofit Zrt. a szolgáltatások „konkrét tartalmának különbözőségével” indokolta az árkülönbözetet.

A cikkből az is kiderül, hogy az MCC 1,8 milliárd forintért szerződött kommunikációs és rendezvényszervezési feladatok ellátására a kormánypropaganda kedvenc kommunikációs cégeivel – Balásy Gyula vállalatai voltak azok, amelyekről Magyar Péter azt állította, hogy túlárazott szerződéseket kellett aláírnia velük.

Három év alatt 714 százalékos növekedés – mit tudnak azok a cégek, amelyekkel Magyar Péter szerint kötelező volt szerződniük az állami cégeknek?

A szinte semmiből pillanatok alatt százmilliárdos árbevétel – ezt produkálta az a két kommunikációs cég, amelyeket Magyar Péter állami hátszelű túlárazással vádol, és amelyeknek az utcai óriásplakát-kampányai elől 2017 óta elmenekülni is lehetetlen volt. A Diákhitel Zrt. volt vezetője nagyvadra lő, de minimum kétséges, mit tudna bizonyítani a vádjaiból.

200 millió forintot a 4iG-nál költöttek el informatikai berendezésekre, 58 millióért pedig Matolcsy Ádám Balaton Bútor Kft.-jétől vettek bútorokat.

Mindezt leginkább azzal érdemes összehasonlítani, hogy más neves budapesti szakkollégiumok költségvetése évi 40 és 110 millió forint között van.

Az MCC 2020-ban kapta meg egy kormányhatározattal a Mol és a Richter részvényeinek 10-10 százalékát, a két részvénycsomag hozamából finanszírozza a saját működését. Emellett több száz milliárd forint közvetlen állami támogatást is kapott.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240404_teli-taborra-100-millio-forintot-rendezvenyekre-600-milliot-koltott-az-mcc

Részvény: