Téli segély Ukrajnának Nyugatról: nagyon erős támogatás és segítség a győzelemhez

         Ukrajnának túl kell élnie – pontosan erre jött rá a Nyugati „blokk” összes országa, amikor meglátta a Kreml valódi indítékait. A Putyin-rezsim által indított háborút szó szerint nem lehet Ukrajna határain kívülre engedni, de diplomáciailag és anyagilag az egész világot be kell vonni abba. Ukrajnának segítése és az Orosz Föderációval való szembenállas az elmúlt kilenc hónap vezérmotívuma.

         Közeleg a téli szezon, ami a világ legtöbb háborújában mindig is akadálya volt az akciók lebonyolításának. A hadviselés eszközeinek fejlődésével azonban a világ hadseregei áttértek egymás „távoli” kiirtására. Ezt teszi Oroszország, tönkretéve Ukrajna kritikus infrastruktúráját.

         Kijev és partnerei egyértelműen kihívásként értelmezik a 2022/23-as telet, mert a Putyin-rezsim tervei nem érnek véget az első hó kezdetével. Mindazonáltal az agresszor nem fogja tudni megtörni Ukrajna népét, amely elhatározta, hogy kizárólagos győzelmet arat a Kreml pestisjárványa felett.

         Ebből a célból rendezték meg Párizsban a „Szolidaritás az ukrán néppel” nemzetközi adományozói konferenciát. A résztvevők mintegy 1 milliárd eurót gyűjtöttek össze, hogy Ukrajna túlélje a telet az energiarendszert ért orosz rakétacsapások közepette.

         A nyugati partnerek téli segélycsomagja az elektromos hálózat helyreállításához szükséges berendezéseket, generátorokat, transzformátorokat, üzemanyagot, takarókat, élelmiszereket és egyéb szükségleteket tartalmaz. Jelentős források jutnak a vízellátásra, az egészségügyre és a közlekedésre.

         A támogatás technológiai oldala a következő promóciót foglalja magában: Ukrajna partnerek közreműködésével programot indít az elavult izzólámpák új LED-ekre cseréjére, amivel 7-10%-kal csökkenthető az áramfogyasztás. Egy csekélynek tűnő segítség több millió eurós megtakarítást és kritikusan szükséges villamosenergia-megtakarítást eredményezhet.

         A legfontosabb azonban az erőművek, transzformátorok és egyéb fontos berendezések sérült elemeinek helyreállításában és/vagy cseréjében való segítségnyújtás. Az elektromos hálózatok és egyéb infrastruktúra elemeinek javítása, cseréje jelenti a korszerűsítést, amely korszerűbbé, hatékonyabbá és felkészültebbé teszi Ukrajnát a jövőben az ember okozta veszélyekre.

         A Putyin-rezsim az „energiaterror” igénybevételével jelezte az Orosz Föderáció kétségbeesett vágyát, hogy változtasson az események menetén a fronton és a nemzetközi porondon, mert nyár vége óta az orosz fegyveres erők jelentős veszteségeket szenvedtek el és kényszerültek, hogy ismételten feladják a megszállt területeket. Herszon visszatérése Ukrajnához november elején az ukrán nép azon vágyát mutatta, hogy bármi áron visszakapják a szabadságot az állam egész területére.

         Az orosz fegyveres erők rakétatámadásai által okozott károkat azonban nemcsak eurómilliárdokban, hanem több ezer ukrán életben is számolják, ami Kijevet csak még jobban motiválja a szükséges segítség megtalálására és az aktív harci műveletek végrehajtására. Utóbbival akkor lehetnek gondok, ha a világközösség felhagy Ukrajna erélyes segítésével, mert a legújabb fegyverek és felszerelések csak felgyorsítják az orosz agresszor felett aratandó győzelmet.

         A konferenciára visszatérve fontos hangsúlyozni, hogy a párizsi konferencia célja egy olyan operatív koordinációs mechanizmus bevezetése is, amely valós időben válaszolhat Ukrajna igényeire.

         Macron elnök és Zelenszkij elnök francia-ukrán kétoldalú konferenciát vezet majd csaknem 500 francia cég képviselőinek részvételével annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban vonzzák az üzleti életet Ukrajna rendkívüli támogatásához.

         Az a kilátás, hogy a francia vállalatok hozzá kívánnak járulni Ukrajna nagyszabású újjáépítési projektjéhez, nagyon pozitívan és jól tükrözik majd Ukrajna és Európa háború utáni kapcsolatainak további alakulását.

         Kijev megsegítése az egész világ legjobb befektetése a jövő biztonságos világába, ahol Ukrajna már nemcsak a világ vezető agrárországaként lesz ismert, hanem a XXI század Dávidjaként, aki képes volt legyőzni Putyin Góliátját.

Részvény: