Technológiával segíti Oroszországot a kínai hadiipar

Kína olyan technológiát és felszereléseket szállít Oroszországnak, amelyek egyre fontosabbá válnak Moszkva ukrajnai inváziója szempontjából – derül ki abból az amerikai hírszerzési jelentésből, amelynek közzétételéről már egy reggeli posztunkban is beszámoltunk.

A jelentés nem minősített, és állításai alátámasztására nagyrészt nyílt forrásból származó adatokat és nyugati sajtójelentéseket idéz. Tartalmazza azonban az amerikai hírszerzés értékelését arról, hogy Kína „egyre inkább erős támasza lett Oroszország háborús törekvéseinek”.

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata politikusai által nyilvánosságra hozott jelentés azt állítja, hogy

márciusban Kína több mint 12 millió dollár értékben szállított drónokat és drónalkatrészeket Oroszországnak.

A kínai állami hadiipar más olyan kettős felhasználású technológiával is ellátja a szankciókkal sújtott orosz állami hadiipari cégeket, „amelyet a moszkvai erők az ukrajnai háború folytatására használnak” – áll a jelentésben. Ez alatt például navigációs eszközöket, zavaró technológiát és vadászrepülőgép-alkatrészeket kell érteni.

A jelentés hozzáteszi, hogy a Kínából Oroszországba irányuló félvezetők exportja is jelentősen megugrott 2021 óta. Azt írják, több százmillió dollár értékben áramlanak Oroszországba amerikai gyártmányú vagy amerikai márkájú félvezetők a nyugati szankciók és exportellenőrzések ellenére is. A jelentés szerint a kínai cégek „valószínűleg” segítenek Moszkvának, hogy kijátsszák a szankciókat, bár ennek a segítségnek a mértékét megállapítani nem könnyű.

Kína semlegesnek vallja magát az ukrajnai háborúval kapcsolatban, és békére szólított fel a konfliktusban. Peking ugyanakkor kerüli, hogy nyilvánosan bírálja Oroszország háborús törekvéseit, és a két ország többször is hangsúlyozta együttműködését. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Li Sangfu kínai védelmi miniszter „határtalan” katonai partnerséget hirdetett áprilisi találkozójukon.

Forrás:(CNN)

Részvény: