Tavaly 200 ezer orosz menekült el hazájából Szerbiába

Az AP jelentése szerint Szerbia Moszkva legszorosabb európai szövetségese, történelmi, vallási és kulturális kapcsolataival, amelyeket a Kreml politikai befolyási kampányai erősítenek meg. Oroszország támogatja Szerbia követelését korábbi Koszovó tartományára vonatkozóan, amely 2008-ban nyugati támogatással kikiáltotta függetlenségét. Szerbia pedig nem volt hajlandó szankciókat bevezetni Moszkvával szemben az invázió miatt.

Szerbia ugyanakkor csatlakozni kíván az Európai Unióhoz. Elnöke, Aleksandar Vučić elítélte az inváziót, és az elmúlt évben mintegy 200 ezer orosz özönlött az országba, sokan pedig a Kreml elnyomásától mentes testvéri országban kerestek új életet.

A Guardian idézi Anasztázia Demidovát, aki három hónapja Moszkvából érkezett a balkáni országba, a hírügynökségnek elmondta:

Itt, Belgrádban nem fogadnak minket ellenségesen, és ez sokat jelent. Sok szerb emberrel beszéltem itt és más külföldiekkel. Amikor azt kérdezik tőlem, hogy mit keresel itt, azt mondom: Mi Putyin ellen és a demokratikus Oroszország mellett vagyunk, és nyilvánvalóan ellenezzük az ukrajnai háborút.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/06/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-percrol-percre-2023-02-06/#tavaly-200-ezer-orosz-menekult-el-hazajabol-szerbiaba

Részvény: