Támadás a Hmelnyickij atomerőmű ellen: Oroszországot terrorista államként kell elismerni a nyugati országok parlamenti szintjén

2023. október 25-én az Orosz Légierő újabb támadást hajtott végre Ukrajna ellen támadó drónok segítségével: az összes UAV Hmelnickij régió irányába haladt. Szemtanúk megjegyzik, hogy ilyen hatalmas dróntámadás még soha nem történt. Szlavuta és Netisin városokat támadás érte – ez utóbbi település a Hmelnickij Atomerőmű szatellitvárosa. Az Orosz Föderáció újabb katonai bűncselekményének következtében a fent említett városok polgári infrastruktúrája károsodott, épületek százait rongálta meg a lelőtt drónok törmelékei. 18 civil megsérült, közülük ketten válságos állapotban vannak.

Oroszország fokozza nukleáris terrorját, miközben katonai kudarcai folyamatosan nőnek. A Donyeck irányú offenzíva kísérlete nem hozott semmit a Kremlnek, kivéve a hatalmas veszteségeket – több száz egységnyi megsemmisült páncélozott jármű és több ezer megölt orosz katona maradt örökre az Avdejevka közelében. Ez újabb csapás az orosz hadsereg hírnevére, amely egyetlen katonai célját sem tudja elérni. Ennek megfelelően a közelmúltban a Hmelnyickij Atomerőmű támadási kísérlete az ukrán és nyugati közönséget célzó zsarolás – a drón lezuhanásának következtében a nevezett nukleáris létesítmény körüli helyiségek megrongálódtak. A NAÜ vezetője, Rafael Grossi elítélte az Orosz Föderáció újabb zsarolási megnyilvánulását, megjegyezve, hogy az Ukrajna nukleáris biztonságát érinti. Putyin az Ukrajna területén található nukleáris létesítmények ágyúzásával taktikai szünetet akar kapni a katonai tartalékai erősítéséhez.

A Hmelnickij atomerőmű elleni támadás rendkívül veszélyes precedens, amely emberek millióit sodorja sugárzási katasztrófa szélére. Az olcsó iráni drónok jelentősen eltérhetnek a céltól, nagy távolságra repülnek: a legnegatívabb forgatókönyv szerint a csapás közvetlenül az atomreaktoron történhet. Ez a nukleáris terrorizmus tipikus megnyilvánulása, amelyet Oroszország folyamatosan háborús eszközként használ. Az oroszok különösen a Zaporozsjei atomerőmű – Európa legnagyobb atomerőműve – környékét lőtték szisztematikusan. A közelmúlt eseményeiből egyértelműen kitűnik, hogy Putyin a nukleáris zsarolást fokozza azzal, hogy robbanóanyaggal tömött drónokat irányít a Hmelnickij atomerőműre, amely 2 km-re található Netisintől, ahol több mint 35 000 ember lakik.

A fentiek aktualizálják Oroszország terrorista államként való elismerését. Míg a Nyugat késlekedik, Putyin egyre közelebb csap le az EU és a NATO határaihoz. Ez a Nyugat reakciójának szándékos próbája: ha a Kreml nem kap kemény visszautasítást, az emberiség katasztrófával néz szembe. Oroszország többször is bebizonyította, hogy nem hajlandó engedményeket tenni, és nem hajlandó befejezni ezt a háborút. Ennek megfelelően a terrorista állam teljes nemzetközi elszigetelése, további szankciókkal együtt, szükséges hozzájárulás lesz vereségének közeledtéhez.

Részvény: