Találkozott a Hezbollah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád vezetése Bejrútban

A megbeszélés fő témája az Izraellel szemben Gázában aratandó győzelem kérdése volt.

A libanoni Hezbollah vezetője a szervezethez köthető al-Manar TV tájékoztatása szerint találkozott a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin fegyveres csoportok vezetőivel, és elmondta, hogy felmérték, mit kell tennie szövetségüknek ahhoz, hogy „valódi győzelmet arasson az ellenállás” Gázában – írja a Reuters.

A találkozón a Hezbollahot vezető Haszan Naszrallah (képünkön) mellett a Hamász helyettes vezetője, Szaleh al-Aruri és az Iszlám Dzsihád vezetője, Zijád en-Nahala vettek részt. „A találkozón … értékelték a nemzetközi szinten kialakult álláspontokat és azt, hogy mit kell tennie az Ellenállás tengelyének” – állt az al-Manar egyik főcímében, utalva az Irán, a palesztin militáns csoportok, Szíria, a libanoni Hezbollah és más frakciók szövetségére.

A találkozó abból a szempontból nem nagy meglepetés, hogy a feleknek nem kellett úl messzire utazniuk érte, lévén, hogy Naszrallah mellett al-Aruri és en-Nahala is Libanonban élnek, pontosabban az utóbbiról csak gyanítják. A háromoldali tárgyalás azért is érthető, mert míg a Hamász és az Iszlám Dzsihád Gázából támadja Izraelt, addig Libanon felől a Hezbollah lövi rakétákkal az IDF északi állásait.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20231025_Hezbollah_Iszlam_Dzsihad_Hamasz_Bejrut_haboru_talalkozo

Részvény: