Szuperkedd: Trump és Biden is egy lépésre az elnökjelöltségtől

Kedden több millió, pártokhoz regisztrált szavazó járult az urnákhoz az Egyesült Államokban. Az úgynevezett szuperkedden 15 államában és egy szövetségi államként el nem ismert csendes-óceáni területen tartottak előválasztást. Az elnökjelöltségért folyó verseny legsűrűbb napján

Joe Biden és Donald Trump is tarolt.Mindketten hozták a saját előválasztásukat Kaliforniában, Virginiában, Észak-Karolinában, Maine-ben, Massachusettsben, Oklahomában, Tennessee-ben, Texasban, Arkansasban, Alabamában, Coloradóban és Minnesotában. Biden megnyerte a demokrata előválasztást Iowában és Vermontban is, de elvesztette Amerikai Szamoát, míg Nikki Haley, korábbi ENSZ-nagykövet, Trump egyetlen talpon maradt kihívója megnyerte a republikánus előválasztást Vermontban – ez volt a második győzelme a fővárosban elért sikere után.

A Guardian azt írja, Egyesült Államokban azóta nem volt ilyen egyoldalú az előválasztási kampányidőszak, hogy a 70-es években az előválasztások kezdték uralni a jelöltállítási folyamatot. Egyelőre sem a jelenlegi, sem a korábbi elnök nem szerezte meg az elnökjelöltséghez szükséges számú delegáltat (ők választják meg az elnök- és alelnökjelöltet a nyári nemzeti konvención), de valószínűleg a következő hetekben mindkét verseny hivatalosan is eldől.

Trump a mar-a-lagói rezidenciáján elmondott győzelmi beszédében kifejtette, hogy a szuperkeddet és a jelöltállítási folyamatot idáig senki sem tarolta le annyira, mint ő, majd a Biden-adminisztráció menekültpolitikáját támadta. Az ország előtt álló legfontosabb megoldandó feladatnak a határon kialakult válság megoldását nevezte. Biden nem tartott győzelmi beszédet, csak egy közleményt adott ki, melyben kijelentette, hogy az amerikaiak válaszúthoz érkeztek: haladnak tovább vagy visszatérnek ahhoz a „káoszhoz, megosztottsághoz és sötétséghez”, amely Trump hivatali idejét jellemezte.

A hagyományoknak megfelelően, kihívó nélkül induló Bidennek 1968 küldöttre van szüksége a demokrata jelöltséghez. A szuperkeddre készülve 206-at tudhatott magáénak. A mai előválasztásokon és kaukuszokon további 1420 volt megszerezhető. A regnáló elnök esetében inkább a győzelem mértéke volt a kérdéses, miután a Gázai tűzszünetet követelő demokraták Michiganban erős és eredményes kampányt folytattak az el nem elkötelezett szavazatokért. A Nagy-tavak térségében jelentős arab kisebbség él, így komoly várakozás előzte meg, hogyan teljesít Biden a Michigannel szomszédos Minnesotában. Közel 90 százalékos feldolgozottságnál a regnáló elnök itt is 70 százalékkal vezet, mindenhol máshol 80-90 százalékos aránnyal nyert (kivéve Amerikai Szamoát, ahol csak a demokraták voksoltak, és váratlanul Jason Palmert kiáltották ki győztesnek).

Trump 273 küldöttel fordult rá a szuperkeddre, melyen további 865 küldöttet lehetett megszerezni. A volt elnök a legtöbb államban magabiztos, 60 és 80 százalék közötti eredményt ért el. Jelen állás szerint, a mai győzelmekkel együtt 751 küldöttje van Trumpnak, de a jelöltséghez további 464-re van szüksége (Utah és Alaszka államban még nem közölték az eredményeket). Vermontban mindössze kétezer republikánus szavazott, ám ők többségében Nikki Haley-t támogatták. A volt dél-karolinai kormányzón egyre nagyobb a nyomás, hogy függessze fel a kampányát, és álljon be Trump mögé, hiszen legkésőbb februárban eldőlt, hogy nincs meg a kellő támogatottsága a jelöltség megszerzéséhez.

Jelen állás szerint

Trump és Biden legkorábban március 19-én biztosíthatja be hivatalosan is a jelöltséget.

Ezen a napon Arizonában, Floridában, Illinois-ban, Kansasban és Ohióban is szavaznak.

Az amerikai előválasztási verseny március 12-én, kedden folytatódik Georgia államban, illetve március 8-án, pénteken az Egyesült Államokhoz tartozó Amerikai Szamoán élő republikánusok tartanak jelölőgyűlést, ám ezeken a területeken nem osztanak ki kellő számú küldöttet a verseny lefújásához.

A Republikánus Párt július közepén Milwaukee-ban tartja az elnökjelölő konvenciót, a Demokrata Párt augusztus közepén Chicagóban, és ekkor válik véglegessé, hogy a két párt kit indít a november 5-i elnökválasztáson.

A részletes eredmények itt érhetők el.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/03/06/trump-biden-szuperkedd-egyesult-allamok-elovalasztas/

Részvény: