Szlovák elnökválasztás: A nyugatos ex-külügyminiszter győzelmét hozta az első forduló, Fico jelöltje második

Ivan Korčok a várakozásokkal ellentétben megverte Peter Pellegrini egykori miniszterelnököt, jelenlegi házelnököt az első fordulóban. Két hét múlva dől el, ki lesz az új elnök.

Ivan Korčok, a kampányban az ellenzéki pártok által támogatott egykori külügyminiszter nyerte a szlovákiai elnökválasztás első fordulóját: Korčok a szavazatok 42,51 százalékát szerezte meg, másodikként – és ezzel a két hét múlva esedékes második fordulóba bejutva – pedig Peter Pellegrini egykori miniszterelnök, Robert Fico koalíciós partnere, a parlament házelnöke végzett. A harmadik a „szlovák Trumpként” emlegetett Štefan Harabin, a negyedik a Magyar Szövetség elnöke, Forró Krisztián lett 11,73, illetve 2,91 százalékkal.

Az eredmények a tekintetben papírformának számítanak, hogy az első két helyezettet tudni lehetett, ám a közvéleménykutatások Pellegrinit várták az első helyre.

A szombat esti választás után Pellegrini – aki úgy lett Fico szövetségese, hogy 2020-ban kiugrott a Smerből, a tavalyi országgyűlési kampányig pedig nem is beszéltek egymással, végül mégis Ficot segítette hatalomba koalíciós partnerként – tudomásul vette az eredményt, és magyar füllel ismerősen hangzó mondatokkal fejezte ki, hogy szerinte a szavazók többsége a nemzeti és állami érdekeket, valamint a békét és a nyugalmat védő elnököt szeretne. Hozzátette: „a polgárok […] olyan elnököt szeretnének, aki nem áll konfliktusban a kormánnyal, aki ott segít, ahol csak tud és akkor bírál, amikor kell” – írja a Napunk.

Ezzel szemben Korčok, aki a 2019-ben megválasztott, ciklusa lejártával leköszönő Zuzana Caputovához hasonlóan nyugatosabb, liberálisabb nézeteket képvisel és nincs kapcsolata a kormányzó erőkkel azt mondta: meg akarja szólítani a kormánypárti, de elégedetlen szavazókat is, és nem ért egyet a vulgáris szóhasználattal és hatalomgyakorlással, amit jelenleg lát a kormánytól. Hozzátette: olyan elnök akar lenni, aki azt figyeli, a kormány betartja-e ígéreteit.

Miután egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, a második fordulót április 6-án, szombaton rendezik. Eddig nem fordult elő olyan, hogy a szlovák elnökválasztást ne az nyerte volta meg, aki az első körben győzött.

Arról, hogy Peter Pellegrini 2020-ban, hivatalban lévő miniszterelnökként hogyan igyekezett a szlovák választások előtt pártja győzelmét bebiztosítani, és ennek érdekében milyen segítséget várt a magyar kormánytól illetve Moszkvától.

Részvény: