Színházat és egyetemet ért orosz rakétacsapás az ukrajnai Csernyihivben

A csapás az észak-ukrajnai Csernyihiv központját érte, a támadásnak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat délben a Telegram közösségi alkalmazáson.

Bejelentése szerint a támadás egy színházat és egy egyetemi épületet is ért. Olekszandr Lomako csernyihivi ügyvivő polgármester később bejelentette, hogy a csapás 7 halálos áldozatot és 110 sebesültet követelt. A belügyminisztérium közlése szerint az egyik halálos áldozat egy hatéves gyermek, a sebesültek között pedig 12 gyermek és 10 rendőr is van.

A tárca azt is közölte, hogy a támadás idején az érintett téren sokan éppen templomba tartottak.

Később az ENSZ is elítélte a támadást. Denise Brown, az Ukrajnával folytatott humanitárius együttműködésért felelős ENSZ-megbízott közleményében kiemelte, hogy nem az első orosz csapásról van szó, amelynek polgári áldozatai vannak, és a civilek lakta körzetek elleni támadások azonnali leállítására szólította fel Moszkvát.

A kijevi légierő arról számolt be, hogy az orosz erők nyugaton és a középső részen drónokkal támadták Ukrajnát. Közlésük szerint 17 drónt indítottak, de ezek közül 15-öt az ukrán légvédelem megsemmisített. A másik kettő becsapódott Hmelnyickijben és Zsitomirban, és károkat okozott a civil infrastruktúrában. Hmelnyickij kormányzóhelyettese két sebesültről is bejelentést tett.

Az ukrán közlés szerint iráni drónokról van szó.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230819_Szinhazat_es_egyetemet_ert_orosz_raketacsapas_az_ukrajnai_Csernyihivben

Részvény: