Szijjártó Péter felügyelheti a Paks II. Atomerőművel kapcsolatos kifizetéseket

Az indok: háborús veszélyhelyzet.

A kormány friss rendelete szerint a Varga Mihály pénzügyminiszternek alárendelt Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) helyett a kifizetésekben „szükség esetén” az atomerőmű-építésért felelős cég saját leányvállalata is közreműködhet. Az indoklást nem cifrázták túl: csupán a háborús veszélyhelyzetet dobták be örökzöld érvként.

Az eddigi jogszabály szerint az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos kifizetések az ÁKK-n keresztül történtek, amely az állam tulajdona, a tulajdonosi jogokat a pénzügyminiszter gyakorolja.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben közzétett rendelet szerint azonban, amely a háborús veszélyhelyeztre hivatkozik, ezekben az ügyekben „szükség esetén az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság helyett, illetve mellett a Finatom Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság eljárhat”, és ennek során, ugyancsak „szükség esetén” a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős miniszter (azaz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter) „által vezetett minisztérium gazdasági szervezete közreműködhet”.

Az Mfor.hu vette észre néhány napja, hogy a Paks II. Atomerőmű Zrt.-nek leánycéget alapított 10 millió forintos jegyzett tőkével. Ügyvezetője ugyanúgy Jákli Gergely, mint az egész Paks II. Zrt.-nek, főtevékenysége pedig: összetett adminisztratív szolgáltatás, fordítás, tolmácsolás, fénymásolás. Ez az a Finatom Kft., amely péntektől az ÁKK helyett intézheti az építkezéssel kapcsolatos kifizetéseket.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230825_szijjarto_peter_paks_ii_kifizetesek

Részvény: