Szijjártó Péter: A kocka el van vetve, ezek a gyárak létrejönnek

Mintegy 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Huayou Cobalt, amely Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A lítium-ion akkumulátorok és új kobalt anyagok fejlesztésére és gyártására szakosodott csúcstechnológiai cég kapacitása évente körülbelül százezer tonna lesz.

A nagyjából 520 milliárd forint értékű beruházás nyomán 900 új munkahely jön létre, amihez az állam pénzügyi támogatást nyújt, ennek mértékét azonban csak akkor hozzák majd nyilvánosságra, ha azt az Európai Bizottság jóváhagyta.

A beruházás értéke meghaladja az egymilliárd dollárt, ilyenből tavaly összesen 159 darab volt a világon, és Magyarországon ez a második hasonló volumenű bejelentés idén.

A Huayo Cobalt abszolút csúcstechnológiát hoz Magyarországra, a társaság képzési programokat is indít majd munkavállalói számára – közölte Szijjártó Péter.

Az akkugyárak létrejönnek, csak az a kérdés, hogy hol
„A kocka el van vetve. Az elektromos autóiparhoz kapcsolódó gyárak mindenképp létre fognak jönni. A kérdés csak az, hogy hol” – hangsúlyozta a miniszter.

Gazdasági sorskérdésnek nevezte, hogy melyik országok tudnak sikeresek lenni a szektor beruházásaiért zajló éles versenyben, amelynek során szavai szerint minden vagy majd minden eszközt bevetnek a szereplők.

A nyugati autógyárak óriási függőségbe kerültek a keleti elektromos akkumulátoroktól, utóbbi piacot ugyanis 95 százalékban Kína, Dél-Korea és Japán uralja.

Orbán Viktor szorosabbra fűzi a kapcsolatot Kínával
Orbán Viktor miniszterelnök a Kínai Építési Bank elnökével találkozott, ami után bejelentette, hogy tovább bővülnek a kínai-magyar gazdasági és pénzügyi kapcsolatok a kínai bank új, magyarországi fióktelepével.

A világ 4. legnagyobb gyártókapacitásával bírunk
A miniszter szerint elegendő elektromos akkumulátorgyár nélkül nem lehetséges a környezetvédelmi célok teljesítése sem, márpedig Magyarország ma már a világ negyedik legnagyobb gyártókapacitásával rendelkezik e téren.

Az elmúlt hét évben 51, elektromos autóiparhoz kapcsolódó beruházás érkezett Magyarországra négyezer milliárd forint értékben.
Az ágazat tíz legnagyobb cége közül már négy elkötelezte magát hazánk mellett.
A magyar-kínai kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött 13 milliárd euróval, és már most biztosra vehető, hogy idén újabb csúcs fog születni, ráadásul a tavalyi beruházási rekord (6,5 milliárd euró) várhatóan megduplázódik 2023-ban.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/szijjarto-peter-kina-beruhazas-munkahely.772968.html

Részvény: