Szijjártó: Ha Törökországba el tudott menni, akkor jöjjön el Magyarországra is a svéd miniszterelnök

Reagált a magyar külügyminiszter arra, hogy Ulf Kristersson Brüsszelben közölte Orbán Viktorral: akkor jön el Budapestre, ha Magyarország már ratifikálta a svéd NATO-csatlakozás.

Svédország kormányfője, Ulf Kristersson akkor járna el „tisztességes és korrekt módon”, ha eljönne Magyarországra az országgyűlési szavazást megelőzően – mondta Szijjártó Péter pénteken Brüsszelben. A magyar külügyminiszter úgy fogalmazott:

több okból is azt gondolom, hogy ez így lenne korrekt. És a több okból az egyik például az, hogy elment Törökországba is.”

Bár ez az üzenet a sajtótájékoztatón magyarul hangzott el, a kormány számára nyilvánvalóan fontos, hogy nemzetközi közönséghez is elérjen, ugyanis Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár angol felirattal is megosztotta a róla készült videót a X-en:

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Kristersson röviden egyeztetett Orbánnal Brüsszelben, és azt mondta: szívesen találkozik vele Budapesten, de csak miután Magyarország ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását. Arra már nem kapott választ, hogy pontosan mikor szavazhat az Országgyűlés a kérdésről, és arra sem, mikor is jöhetne létre a budapesti találkozó.

Törökország januárban jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását, így – korábbi ígéreteivel ellentétben – Magyarország maradt az utolsó tagállam, amely még nem döntött a kérdésben. Ezt követően Orbán Viktor Jens Stoltenbergnek, a NATO-főtitkárának azt mondta, szorgalmazni fogja, hogy az Országgyűlés az első adandó alkalommal szavazza meg.

Orbán még a törökök döntése előtt hívta meg Magyarországra a svéd miniszterelnököt, aki Kövér László házelnök kijelentései után azt mondta, ha találkozik is a magyar miniszterelnökkel, annak nem lehet témája a svéd NATO-csatlakozás, szerinte ugyanis nincs mit beszélniük erről.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az ellenzék pártjai jövő hétfőre rendkívüli ülést hívtak össze, amelyen napirendi pont lenne a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása, de a kormánypártok előre bejelentették, hogy nem fognak részt venni.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240202_Szijjarto_Ha_Torokorszagba_eltudott_menni_akkor_jojjon_el_Magyarorszagra_is_a_sved_miniszterelnok

Részvény: