Szijjártó: akár már februárban is megszavazhatják a svéd NATO-tagságot

Folytatódik a tragikomédia.

A magyar kormány mindig őszinte volt a stratégiájával és céljaival kapcsolatban, ami a hazánkban adott egyedülálló politikai stabilitás révén lehetséges, ennek ellenére Európában mára rendkívül beszűkült a tere az észszerű vitának – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Bostonban, a Harvard Egyetem politikatudományi intézetének panelbeszélgetésén.

A svéd NATO-csatlakozás ratifikációjával kapcsolatban megismételte a szokásos kormányzati álláspontot: ők beterjesztették az erről szóló javaslatot, ám az Országgyűlés egyelőre nem vette azt napirendre, méghozzá azért, mert sok képviselő sértésként tekint arra, hogy egyes svéd politikusok évek óta harsogják, hogy Magyarországon diktatúra van és nem legitim a hatalom, most pedig szívességet kérnek.

Ismét sérelmezte, hogy a svéd fél nem volt hajlandó bizalomerősítő gesztusokra, a miniszterelnök Ankarába elutazott, Budapestre viszont nem. Ennek amúgy annyi az oka, hogy amíg a törököknek konkrét kéréseik voltak, addig a magyarok a mai napig híján vannak ilyeneknek.

Szijjártó mindenesetre reményét fejezte ki, hogy végül a látogatásra is sor fog kerülni, s ennek nyomán február végén Stockholm megkaphatja a zöld jelzést a parlamenttől. Itt érdemes megjegyezni, hogy bár Orbán Viktor azt ígérte a NATO főtitkárának, hogy az első adandó alkalommal megszavazzák a svéd tagságot, ám nem tartotta a szavát, hiszen a kormánypárt elmulasztotta ezt a lehetőséget, amikor az ellenzék összehívta az országgyűlést.

A hallgatóság kérdéseire válaszolva Szijjártó arról is beszélt, nem hiszi, hogy Oroszország megkockáztatná valamely NATO-szövetséges megtámadását, mégpedig a kollektív védelem elve miatt. „Nyilvánvalóan sokkal erősebbek vagyunk Oroszországnál, a NATO sokkal erősebb Oroszországnál katonailag” – húzta alá.

És érdemes még talán azt is megjegyezni, hogy mi volt a magyar diplomácia vezetőjének tegnapi programja.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240210_Szijjarto_akar_mar_februarban_is_megszavazhatjak_a_sved_NATOtagsagot

Részvény: