Százakat vettek őrizetbe a Navalnij halála utáni megemlékezéseken

Tucatnyi orosz városban voltak letartóztatások. Többeket már el is ítéltek.

Négyszáznál is több embert vettek őrizetbe Oroszországban azért, mert lerótta tiszteletét az északi sarkkörhöz közeli börtönében meghalt ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij emléke előtt.

Pénteken és szombaton több százan keresték fel a Navalnij és más, a politika által elnyomottak tiszteletére ad hoc kialakított emlékhelyeket, hogy virágokat, mécseseket helyezzenek el. A politikai indíttatású letartóztatásokat és az érintetteknek jogsegélyt nyújtó OVD-Info adatai szerint tucatnyi orosz városban szombat estig közülük 401 ember vittek el a hatóságok. Szentpéterváron több mint 200 letartóztatás történt.

Az egyik éritett Grigorij Mihnov-Vojtyenko, az orosz apostoli ortodox egyház – ez az orosz ortodox egyháztól független csoport – papja, aki a közösségi médiában jelentette be, hogy emlékmisét készül tartani Navalnijért. Szombat reggel az otthona előtt tartóztatták le. Az OVD-Info szerint azzal vádolták meg, hogy tüntetést szervezett, és egy cellában tartották fogva, később azonban sztrók miatt kórházba került.

Az AP hírügynökség szerint szentpétervári bíróságok a szombaton őrizetbe vettek közül 42 embert hat-hat napos börtönbüntetésre ítéltek, kilencre pedig pénzbírságot szabtak ki.

Moszkvában legkevesebb hat embert ítéltek 15 napos börtönbüntetésre. Krasznodarban egy, Brjanszkban két embert küldtek börtönbe.

Alekszej Navalnij haláláról pénteken számolt be az orosz büntetés-végrehajtás. Közleményük szerint a 47 éves politikus sétája után lett rosszul és hunyt el. Vlagyimir Putyin orosz elnök leghangosabb, 2021 januárja óta börtönben lévő kritikusát néhány hónapja a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben lévő fogolytelepre szállították át. Ez Oroszország legészakibb, és a lakott helyektől legtávolabb eső börtöne.

Munkatársai szombaton erősítették meg, hogy Navalnij tényleg meghalt, de arról is beszéltek: biztosak abban, hogy a politikust megölték. Szóvivője, Kira Jarmis azt közölte, hogy szándékosan nem adják ki a holttestét az orosz hatóságok, mert igyekeznek eltüntetni az erre utaló bizonyítékokat.

Forrás:(via The Guardian)

Részvény: