Szakszervezeti vezetők tisztázták, mennyit jelent a magyar dolgozóknak az uniós minimálbér-szabály

Az EU-s szabályokból lényegében semmiféle jelentős minimálbér-emelési kényszer nem következik. A szakszervezetek mindenesetre szükségesnek látják a minimálbér felzárkóztatását, és ebben jó eséllyel partnerre találnak a gazdaságélénkítésben utazó kormányban.

Az uniós szabályozásból nem következik, hogy Magyarországon jelentősen emelni kell a minimálbér mértékét – tett tisztába egy félreértést a G7.hu-nak Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

A félreértés abból következett, hogy az uniós irányelv felvet lehetséges opciókat a követelményrendszerre vonatkozóan. Például hogy a referenciaérték a bruttó minimálbér bruttó mediánbérhez viszonyított 60 százaléka, vagy a nettó minimálbér nettó átlagbérhez viszonyított 50 vagy 60 százaléka legyen, ez pedig itthon már kötelességként jelent meg a cikkekben.

Kötelezettsége az unió felé csak a kormánynak van arra vonatkozóan, hogy egy akciótervet dolgozzon ki, amely bemutatja, hogy a minimálbér alakulása miként fog hozzájárulni ahhoz, hogy a legalacsonyabb bérek fedezzék a minimális megélhetési költségeket

– mondta Rolek Ferenc. Az emelés mértékére nincs kötelező uniós szabály. Arról a szakszervezetek és munkaadók közti egyeztetéseken felmerült célról pedig, hogy a minimálbér a medián 60 százalékára nőjön, Rolek elmondása alapján egyelőre csak tárgyalások zajlottak a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán, 2027-es céldátummal.

Az egész irányelv sokkal inkább a szociális partnerség megerősítéséről, mint a minimálbér értékének szabályozásáról szól

– tette hozzá Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A követelményrendszerrel kapcsolatban Rolek Ferenc szerint „még sok vitára lehet számítani”. Ugyanakkor ő azt is megjegyezte, hogy a szociális partnerek körében általános nézet, hogy az elmúlt évek emelései ellenére Magyarországon a minimálbérek az átlagos bérszínvonalhoz képest alacsonyak, és szükség lenne a felzárkóztatásukra.

Ebben egyébként vélhetően a kormány is partner lesz. A kormány elsődleges célja jelenleg a gazdaságélénkítés, azon belül a lakossági fogyasztás felpörgetése. Ehhez a keresetek jelentős növekedése szükséges – különösen, hogy az elmúlt évek rendkívül magas inflációja mintegy 2,5 évvel vetette vissza a magyar vásárlóerőt – és a kormány a versenypiaci bérek alakulására legkönnyebben a minimálbér (és a garantált bérminimum) meghatározásán keresztül tud hatni.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20240215_Szakszervezeti_vezetok_tisztaztak_mennyivel_kell_emelni_a_minimalbert_az_unios_szabalyok_szerint

Részvény: