Svédországban megöltek egy ismert csecsen ellenzéki bloggert

Megölték Svédországban Tumszo Abdurahmanov csecsen YouTube-bloggert, Ramzan Kadirov csecsen elnök kritikusát, aki 2015-ben hagyta el Oroszországot, és Svédországban kapott menedékjogot – jelentette hétfőn a Szabad Európa Rádió és Szabadság Rádió (RFE/RL) hírportálja.

Az RFE/RL orosz irodája Abdurahmanov kollégáitól szerzett tudomást arról, hogy a bloggert a december 1-jén éjjel agyonlőtték.
A svéd hatóságok nem adtak ki közleményt a gyilkosságról.
Az 1ADAT elnevezésű csecsen ellenzéki Telegram-csatorna hétfőn szintén megerősítette, hogy az aktivistát megölték, a fivére, Muhammad Abdurahmanov pedig védelmet kapott a svéd biztonsági erőktől.
A közösségi médián már december 1-jén elterjedt, hogy a 36 éves bloggert megölték, de eddig nem lehetett megerősíteni a hírt.
A svéd illetékesek december 2-án arról tájékoztatták az RFE/RL-t, hogy nem tudnak Abdurahmanov hollétéről.
A bloggert 2020 februárjában már megpróbálták megölni. A svéd hatóságok akkor két, Csecsenföldről érkezett orosz férfit tartóztattak le a merényletkísérletben való részvételük miatt, és 2021 januárjában hosszú börtönbüntetést kaptak. Az egyik elítélt, Ruszlan Mamajev vallomásában elismerte, hogy a csecsen hatóságok megbízásából cselekedett, és gyilkosságért 50 ezer eurót ígértek neki.
A Csecsenföldet 2007 óta irányító Kadirovot gyakran vádolják azzal orosz és nemzetközi emberi jogvédő csoportok, hogy semmibe veszi az emberi jogokat, emberrablások, kínzások és gyilkosságok fűződnek a nevéhez.
Abdurahmanov november 30-án posztolt utoljára Telegram-csatornáján, és miközben rendszerint bejelentette, ha posztjait egy ideig szüneteltette, erre ezúttal nem került sor. Utolsó YouTube-videóját hetekkel ezelőtt töltötte fel.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/12/05/oroszorszag-ukrajna-haboru-olajszankciok-olajarsapka-olajembargo/#svedorszagban-megoltek-egy-ismert-csecsen-ellenzeki-bloggert

Részvény: