Sumákolnak a európai olajvállalatok a Greenpeace szerint

Csak úgy csinálnak, de nem tesznek semmit az európai gáz- és olajvállalatok az energetikai átmenet elősegítése érdekében, nem teljesítik a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében tett valamennyi vállalásukat – írta közleményében a környezetvédő szervezet.

A Greenpeace munkatársa, Jakub Gogolewski arra a jelentésre reagált, amelyet Steffen Bukold német politológus állított össze a nagyobb európai olajvállalatok 2022-es eredményei alapján. Megállapítása szerint,

a vizsgált cégek energiatermelésének mindössze 0,3 százaléka valósult meg a megújuló energiaforrások szektorában. Átlagosan a vállalatok befektetéseinek csak 7,3 százaléka irányult tavaly a zöld energiába, míg 92,7 százalékban a fosszilis energiaforrásokhoz köthető tevékenységeket finanszíroztak.
A Greenpeace szerint az európai gáz- és olajvállalatok többsége arra készül, hogy fenntartja, sőt növeli az olaj- és gázkitermelést legalább 2030-ig, miközben korábban elkötelezték magukat amellett, hogy 2050-ig mérsékelni fogják a szén-dioxid-kibocsátást. A szervezet arra kéri az európai országok kormányait, hogy

szabályozzák az olajvállalatok tevékenységét, és vezessenek be kötelezettséget az olajfogyasztás csökkentésére.
A Greenpeace figyelmeztetése alapjául szolgáló vizsgálatban hat európai székhelyű, nemzetközi olajcég (a Shell, a TotalEnergies, a BP, az Equinor, az Eni és a Repsol), illetve hat nemzeti tulajdonú vállalat (az OMW, a PKN Orien, a Mol, a Wintershall Dea, a Petrol Group és az Ina Croatia) 2022-es éves jelentésében szereplő adatokat elemezték.

Brutálisan jó klímavédelmi számokat hozott Ausztria
Az osztrák környezetvédelmi miniszter szerint a klímavédelem olyan, mint a maratoni futás és nagyon jól állnak ebben a versenyben.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/greenpeace-olajvallalatok-klimavaltozas-semmitteves.776209.html

Részvény: